Германия затвори границата си с Австрия, спират и влаковете на DB

Германия връща временно контрола по границите си, за да овладее притока на бежанци, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от световните медии.
 
Страната мобилизира за тази цел стотици полицаи. „Мобилизираме няколкостотин (полицаи)”, посочи говорител на федералната полиция, цитиран от АФП. 
 
„Германия въвежда временно контрол по границите си и по-специално с Австрия“, обяви де Мезиер в Берлин. Търсещите убежище трябва да разберат, че не могат да избират държавите, където да потърсят закрила ,заяви де Мезиер пред журналисти. Европейските правила, които налагат исканията за убежище да бъдат депозирани в първата страна, в която мигрантите влязат в Евросъюза, трябва да продължат да действат, добави той.
 
Германският вицеканцлер заяви, че страната е "на границата на възможностите си", както е повече от 13000 имигранти пристигнаха в Мюнхен в събота. Страната очаква 800 000 имигранти да пристигнат тази година.
 
Междувременно за 12 часа бяха спрени влаковете между германия и Австрия за 12 часа. Германските железници "Дойче бан" (Deutsche Bahn) спряха движението на влакове от и към Австрия до 5 ч. утре сутринта
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с германския канцлер Ангела Меркел веднага след като стана ясно, че властите в Берлин временно въвеждат контрол по границите.
 
"Преди малко говорих с Ангела Меркел и постигнахме съгласие, че за да запазим отворени границите между Европейския съюз и страните членки , необходимо ни е повече Европа и солидарност при решаването на бежанската криза", написа Юнкер в собствения си профил в Twitter.
 
I just spoke w/ Chancellor Merkel. We agree: to keep borders open between EU-MS, we need more Europe & solidarity in managing #refugeecrisis
 
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) September 13, 2015
Малко преди това началникът на кабинета на Юнкер Мартин Селмайър написа в социалните мрежи, че "Шенген ще бъде в опасност, ако страните членки на ЕС не работят съвместно, бързо и солидарно при решаването на бежанската криза".
 
Чешката република ще засили проверките по границата си с Австрия след решението на Германия да въведе отново граничния контрол заради наплива на мигранти, предаде АФП.
 
Словакия пък обави, че слага слага вето на квотите за бежанци.
 
"Имам мандат от правителството и от парламента да наложа вето на всеки един въпрос, който се отнася до квотите, защото те нямат никакъв смисъл. Те са директно насочени срещу бежанците и не решават кризата по никакъв начин", каза словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиник в телевизионно интервю.
 
Очакнаво унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи германското решение за временно връщане на контрола по границите. "Тази мярка бе необходима за да може да се защитят германските и европейските ценности", каза Орбан пред в. "Билд". Той обаче предупреждава, че това трябва да бъде само първата крачка, защото колкото е възможно по-бързо трябва да се защити и гръцката граница.
 
В понеделник предстои извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието в Брюкюел на страните членки на ЕС, които ще разискват кризата с бежанците.
Източник: БТВ
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]