Германските машинисти подновяват стачните действия

Синдикатът на германските машинисти GDL обяви, че се подновяват стачните действия като част от продължаващия спор за заплатите с жп оператора Deutsche Bahn, предаде ДПА.  

Стачката в пътническия транспорт ще започне в четвъртък в 02:00 ч местно време и ще продължи 35 часа. В товарните жп превози протестните действия ще започнат в сряда в 18:00 часа.

Профсъюзът също така обяви, че вече не планира да обявява бъдещи стачки с 48 часа предизвестие.

Това е петата стачка в продължаващия с месеци спор за възнагражденията. GDL и Deutsche Bahn от месеци спорят по нов колективен договор. Спорният момент е искането на синдиката за намаляване на работната седмица от 38 на 35 часа за работещите на смени, без те да претърпят финансови загуби, предава Нова тв.

По-рано и синдикатът Verdi съобщи, че отново е отправил стачен призив към служителите от наземното обслужване на германския авиопревозвач Lufthansa. Стачните действия, част от продължаващия спор за възнагражденията, са планирани за четвъртък и петък – 7 и 8 март. 

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…