Гимназия по железопътен транспорт “Никола Корчев” в София е пред затваряне

Професионалната гимназия по железопътен транспорт “Никола Корчев” в София е пред затваряне. За това алармира директорката на училището Йорданка Станчева. Причината е намаляващата бройка на учениците и по-ниския бюджет, който се определя от броя на гимназистите.
 
Борис е в 10-ти клас и изучава специалността “Локомотиви и вагони”. След 2 години ще има диплома за помощник-машинист. Въпреки добрата подготовка в училището, той не се надява да започне работа по специалността си в БДЖ. Причина за решението му са постоянните съкращения в железниците.
 
Малкият шанс за реализация е причината много ученици да не кандидатстват изобщо в транспортното училище. Така от 5 специалности са останали само 2 – “Локомотиви и вагони” и “Монтьор на компютърни системи”.
 
В момента в професионалната гимназия учат по-малко от 100 ученици, а преди 5 години са били 10 пъти повече.
 
Според директорката на училището липсата на отговорна политика в сектора след години ще доведе до глад за подготвени кадри.
 
За да оцелее училището дотогава, се правят икономии от електричество, консумативи и персонал.
 
В подобна ситуация са десетки други професионални гимназии в страната. Последната статистика показва, че учениците там са намалели с 40 000 за 5 години.
Източник: БНТ
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]