Глоби за камионите извън магистрали в Гърция

От 23 август в Гърция се налага глоба от 1000 евро на всеки шофьор на товарен автомобил, който не се движи по магистралата.

 

Ако сумата не се плати веднага, камионите ще бъдат спирани от движение до заплащане на глобата в най-близкия банков офис. До сериозните финансови санкции се стигна, защото наредбата за движение на тежкотоварни автомобили само по магистрали не се спазва. Шофьорите на камиони често ползват второстепенната пътна мрежа, за да не плащат пътни такси. Резултатът е затруднен трафик на леките автомобили и риск за пътни произшествия.

Разрешение за ползване на второстепенната пътна мрежа имат само камионите със специално предназначение и тези, които снабдяват населени места, като достъпът до тях е само по пътища извън магистралата.

Министерството на транспорта на Гърция преди месец забрани движението на камиони извън магистралите с аргумента, че няма средства да поддържа второстепенните пътища, които се рушат от тежкотоварните автомобили. Пътна полиция в Гърция прилага стриктно наредбата и глобява шофьорите на камиони по извънмагистралните пътищата въпреки протестите на транспортните фирми.                                                         Източник : www.kamioni.bg