Големи загуби очакват летищата без Шенген

Разпадането на 26-членната шенгенска зона за свободно движение ще предизвика голямо натоварване на летищата и ще струва стотици милиони евро за преустройване на терминалите.

Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус", позовавайки се на асоциацията на летищата ACI Europe.

Шенгенската зона, в която членуват и четири страни извън ЕС, се намира под засилен натиск заради бежанската криза, а нейните членове може да решат да възстановят граничните проверки за 2 години в опит да овладеят потока от мигранти.

Асоциацията предупреди, че всяко действие в посока възстановяване на въздушните граници между страните от Шенген ще има драматични последици, а преустройството на съоръженията може да струва стотици милиони евро за по-големите летища.

В шенгенската зона има 443 аерогари, през които през 2015 година са преминали 1,2 милиона души.

Според директора на организацията „неминуемият ефект от затварянето на границите ще бъде безпрецедентни нива на натовареност и разстройване на графика на полетите с възможни последици и за цялата летищна мрежа в Европа“.

Източник : www.dir.bg

летище бургас
Въздушен транспорт

БХРА настоява за връщане на държавен контрол над летище Бургас за спасяване на туризма в Южното Черноморие

февруари 27, 2024

В заявление на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Веселин Налбантов, бе изразена необх…

граничен пункт до рудозем
Избрани

Скоростен път до Пампорово и Рудозем?

февруари 26, 2024

В рамките на стремежа към модернизация на транспортната инфраструктура в България, Министерството на регионалното развитие и благоустрой…