Готвят се промени в провеждането на изпитите

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че към момента министър-председателят на България Бойко Борисов не е искал оставката му, заради случващото се в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

„С премиера сме обсъдили темата с оставката и в момента тя не стои на дневен ред. Случващото се през последните няколко дни е тежко петно върху имиджа на Министерството. Аз съм готов да нося отговорност, доколкото може да се прецени, че такава трябва да се носи в този аспект“, каза още Московски.

Към Министерството се създава Транспортен квалификационен център, където ще бъдат изнесени изпитите, отнасящи се до удостоверение и документи за правомощия за транспортни средства – за водачи на автомобили, за корабни и други удостоверения. Освен това, в помещението за изпитване ще се създаде по-експертно определение така наречената „бяла стая“ – тип кабина, като всеки кандидат ще влиза в отделно изолирано помещение, без да има субективен фактор при провеждане на изпитите по електронен път. Сред мерките за преодоляване на проблемите с корупцията по време на шофьорските изпити е обсъдена и е възможността при видеонаблюдението да има достъп и през интернет за обществото, като това се преценява от юристите.

По думите на Московски, към момента се прави преподреждане на почти цялата структура на „Автомобилна администрация“ и съобщи, че за последните два дни са освободени не по-малко от 25-30 човека в страната от общо 1200 служители на агенцията. Министърът информира, че има готовност голяма част от разрешителните и лицензионни режими да бъдат предоставени за администриране на бранша в контекста на Закона за транспортния бранш, който се очаква скоро да влезе в Народното събрание.

Ивайло Московски заяви, че за последната година Инспекторатът на министерството е направил девет проверки на „Автомобилна администрация“, като голяма част от тях са оформени като сигнали към специализираните органи. „Оказали сме пълно съдействие на разследващите органи и в крайна сметка се стигна до тази реализация на Прокуратурата“, коментира Московски. Той допълни още, че политическото ръководство по никакъв начин не е толерирало такива действия и че при анализ на случващото е констатирано, че има основание в твърдението, че на едно място са концентрирани огромен брой правомощия, което по думите на министъра създава „дефект в системата“. Московски отбеляза, че през изтеклата година е имало няколко опита за изваждане на част от дейностите, като те да бъдат реализирани с друго дружество, което обаче не се е получило.

Министърът информира, че се подготвя разделяне на Закона за движение по пътищата в три закона. В отделен такъв ще е темата за обучението, квалификацията, школите и типизацията на отделните категории водачи, по който ще се регламентира и явяването на изпит на кандидатите за свидетелства за правоуправление. Вторият закон ще се отнася до типизацията на превозните средства, заедно със Закона за автосервизите и дейността, а третият ще е свързан с движението по пътищата. Той уточни, че законите се подготвят от преди пет-шест месеца и напомни, изрази мнение, че събитията в „Автомобилна администрация“ по-скоро ще послужат за ускоряване на съгласието между всички партии, че тези мерки трябва да се случат.                                                                                                                                                      Източник : www.logistika.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…