Гръцкото правителство е пред вот на недоверие заради манипулиране на разследването за жп катастрофа

Гръцкото правителство е пред вот на недоверие

Гръцкото дясноцентристко правителство (ЕНП) се изправя пред вот на недоверие след репортаж, показващ,  че разговорите на железопътните работници по време на миналогодишната катастрофа, отнела живота на 57 души, са били манипулирани. Вотът е иницииран от ПАСОК и подкрепен от други опозиционни партии. Лидерът на СИРИЗА призова за оставката на премиера Мицотакис и за предсрочни избори с международни наблюдатели.

Въпреки силното мнозинство на правителството, предстоящите дебати ще повдигнат въпроси към официални лица за тяхната отговорност за инцидента. Разследването на катастрофата, при която загинали предимно студенти, напредва бавно, с обвинения към правителството в опити за прикриванена истината. Близки на жертвите инициираха петиция с над 1.3 милиона подписа към Европейския парламент, искайки отговорност и разследване.

Правителството отрича криминална отговорност, но е критикувано за липса на прозрачност относно разследването. Разкритията на вестник “То Вима” за „изкривените“ разговори усилиха исканията за отговорност. Медийната група AlterEgoMedia, която отказа държавно финансиране по време на пандемията, е в конфликт с правителството, като го обвинява в опити за намеса в медийната свобода.

Европейският главен прокурор също се сблъска с гръцкото правителство, след като заяви, че гръцките власти пречат на разследването на инцидента.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…