Вдигнаха рязко цените за пътуване с градски транспорт и с таксита в Истанбул

Вдигнаха рязко цените за пътуване с градски транспорт и с таксита в Истанбул
© Getty Images/Guliver

Цените за пътуване с градски транспорт и таксита в Истанбул днес бяха увеличени с над 50 процента, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

На заседание на Координационния център за транспорта в Истанбул (UKOME) бе решено цените на билетите за градския транспорт да бъдат увеличени 51,52 процента.

На заседанието бe обсъдено и прието с мнозинство предложението за увеличение на тарифите за цените за билетите не само за обществения транспорт и за такситата, но и за превозите на ученици с училищни бусове и на служители до работните им места.

Таксата за електронен билет за градския транспорт се увеличава от 9,90 турски лири на 15 лири, ученическият електронен билет поскъпва от 4,83 лири на 7,32 лири, учителският електронен билет се увеличава от 7,09 лири на 10,74 лири.

Вдигат се и цените за абонаментните карти за градския транспорт.

Началната такса на такситата става 19,17 лири (от 12,65 лири), таксата за километър изминато разстояние се увеличава от 8,51 лири на 13,75 лири.

Шофьорите на таксита са против увеличенията на тарифите. В знак на протест представители на таксиметровите шофьори напуснаха залата, в която се състоеше заседанието на Координационния център за транспорта в Истанбул, информира ТРТ-Хабер. 

Увеличават се и тарифите за пътувания с метробусите, както и по линията Мармарай.

Цените за пътуване с обществения транспорт в Истанбул бяха увеличени, след като наскоро и цените за градския транспорт в столицата Анкара скочиха с 50 процента.


Източник: Новини.бг

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …