Вдигнаха рязко цените за пътуване с градски транспорт и с таксита в Истанбул

Вдигнаха рязко цените за пътуване с градски транспорт и с таксита в Истанбул
© Getty Images/Guliver

Цените за пътуване с градски транспорт и таксита в Истанбул днес бяха увеличени с над 50 процента, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

На заседание на Координационния център за транспорта в Истанбул (UKOME) бе решено цените на билетите за градския транспорт да бъдат увеличени 51,52 процента.

На заседанието бe обсъдено и прието с мнозинство предложението за увеличение на тарифите за цените за билетите не само за обществения транспорт и за такситата, но и за превозите на ученици с училищни бусове и на служители до работните им места.

Таксата за електронен билет за градския транспорт се увеличава от 9,90 турски лири на 15 лири, ученическият електронен билет поскъпва от 4,83 лири на 7,32 лири, учителският електронен билет се увеличава от 7,09 лири на 10,74 лири.

Вдигат се и цените за абонаментните карти за градския транспорт.

Началната такса на такситата става 19,17 лири (от 12,65 лири), таксата за километър изминато разстояние се увеличава от 8,51 лири на 13,75 лири.

Шофьорите на таксита са против увеличенията на тарифите. В знак на протест представители на таксиметровите шофьори напуснаха залата, в която се състоеше заседанието на Координационния център за транспорта в Истанбул, информира ТРТ-Хабер. 

Увеличават се и тарифите за пътувания с метробусите, както и по линията Мармарай.

Цените за пътуване с обществения транспорт в Истанбул бяха увеличени, след като наскоро и цените за градския транспорт в столицата Анкара скочиха с 50 процента.


Източник: Новини.бг

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…