Гръцките железници не струват нищо

Гърция спешно се нуждае от пари и обеща на Европа да набере 50 млрд. евро чрез продажба на държавни активи. Въпреки че списъкът с готови за приватизация държавни компании съдържа наистина апетитни хапки, има и такива, които може и да не намерят купувач.
 
Такива са гръцките железници според изпълнителния директор на Австрийската железопътна компания ÖBB Кристиан Керн, цитиран от икономическото списание Trend.
 
Ръководената от него компания би проявила реален интерес да участва в приватизацията на гръцкото БДЖ, само ако го получи безплатно. „Ако погледнем сериозно на гръцките железници, бих напълно изключил възможността да платим положителна цена", казва Керн.
 
Той добре познава железопътния сектор в южната ни съседка и ето защо се учудва на приходите, които се очаква да бъдат получени от продажбата на държавното предприятие TrainOSE.
 
Тук е мястото да припомним, че през 2012 тогавашното правителство на премиера Антонис Самарас имаше план да продаде железниците на страната, като очакваше приходи от 200 млн. евро.
 
Ако вярваме обаче на шефа на австрийските железници, днес те не струват и толкова.
Източник: Money.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]