Хърватският вътрешен министър: Шенгенското пространство ще стане още по-силно с България и Румъния

Хърватският вътрешен министър: Шенгенското пространство ще стане още по-силно с България и Румъния

Хърватският вътрешен министър Давор Божинович заяви пред агенция Хина, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще допринесе за неговото укрепване. Според него, двете страни са направили значителни усилия, като вече са включени в Шенген по въздушни и водни граници от март.

Министър Божинович подчерта, че Хърватия активно подкрепя присъединяването на България и Румъния и участва в обсъжданията относно отпадането на граничния контрол на сухопътните граници. Той добави, че включването на Хърватия в Шенген е довело до положителни промени в работата на полицията, като се е справила успешно с новите предизвикателства.

Според министъра, през 2023 г., която беше първата година на Хърватия в Шенген, страната постигна значителен успех в борбата с трафика на хора, арестувайки над 1850 трафиканти, което е значително увеличение спрямо предходната година.

Той отбеляза, че ползите от членството на Хърватия в Шенген са били най-забележими по време на великденските празници и летния туристически сезон, когато гражданите и туристите са изпитали предимствата на свободното движение без задръствания на границите, за разлика от предишни години.