Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения конкурс за избор на независими членове на борда на аеропорта, обявен в края на октомври 2020 г. от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Единственото, което се знае за нея на летището, е, че за кратко е била директор на дирекция, но повече от година не работи там.

На второ място в конкурса е класиран сегашният директор на националния авиационен регулаторен орган – Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, Христо Щерионов. Щерионов има богат опит – почти 30-годишен стаж на столичното летище, включително и като негов директор. За известно време беше и директор на Летище Пловдив. Но явно това се е оказало недостатъчно, за да бъде класиран на първо място, поради което той ще е само редови член на Съвета на директорите.

Трети, но извън борда на летището, комисията е класирала икономиста Владимир Каролев, който също беше участник в конкурса.

Христина Янкова и Христо Щерионов ще бъдат предложени от Агенцията за публичните предприятия и контрол на министъра на транспорта като принципал на аеропорта за назначаване като независими членове на Съвета на директорите на „Летище София“.

Тъй като според Закона за публичните предприятия бъдещият борд на летището трябва да се състои от петима членове, се очаква транспортното министерство да обяви конкурс за избиране на останалите трима, единия от които ще е бъдещият изпълнителен директор на аеропорта. Това трябва да стане най-късно до края на март, когато изтича подаденото от сегашния директор Владимир Рапонджиев 3-месечно предизвестие за напускане.

банкер.бг

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…