Християн Кръстев: Не стигат локомотиви в пътническите превози

Няма основание да се мисли за фалит на БДЖ, уверен е изпълнителният директор на холдинга Християн Кръстев. Съкращения няма да има, но в момента тече процедура за освобождаване на пенсионери. „Само за последния месец над 120 души са се пенсионирали в БДЖ“, допълни той пред БНТ.
 
Намаляването на персонала ще свие разходите и оптимизира администрацията. Освен това дружеството е започнало да изплаща и задълженията си.
 
„Дружеството е намалило задълженията си в рамките на 100 млн. лева през миналата година. Продължаваме да погасяваме задълженията си и през тази година, включително и в петък сме изплатили една голяма част на облигационерите, които са осъдили през 2011 година БДЖ“, обясни Кръстев.
 
Преговорите с облигационерите и банките обаче продължават, коментира още Кръстев.
Той съобщи и за други мерки, които ръководството е предприело за оздравяване на компанията, сред които възстановяване на подвижния състав. Така влакови композиции, които преди година са пътували с 1-2 вагона, сега вече пътували "както са по план-график – с 4-5 или 6 вагона“.
 
Все още има проблеми с локомотивите обаче, призна Кръстев. „На ден не ни достигат около 7-8 локомотива, специално в пътнически превози“, обясни той.
 
В програмата за оздравяване на БДЖ обаче не се предвижда закупуване на нови локомотиви, а на нови влакове, което, по думите му, ще бъде "по-доброто и по-комфортно нещо“. Компанията е започнала обществена поръчка за покупката на новите влакове, като плановете са до края на годината тя да приключи.
 
БДЖ предвижда и създаване на ново ремонтно дружество, което да ремонтира локомотивите. „Има много ремонтни бази на територията на страната в момента. Ще ги оптимизираме, ще останат по-малък брой, но по-добре оборудвани с допълнително техника“, каза още директорът на холдинга. 
 
Линията "София – Солун" вече има 50% запълняемост, коментира Християн Кръстев. За него другата нова международна линия – "Видин-Крайова" ще зависи от управлението на румънските железници, защото по-голямата част от трасето се намира на румънска територия. По част от него са извършени необходимите ремонти и влаковете се движат с нормална скорост, но има участъци, където скоростта е 40 км/ч.
 
Източник: www.dnes.bg
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]