Hyperloop и DP World ще строят докове в морето

Hyperloop One Inc., една от двете компании, които се опитват да построят тръба, в която стоки и хора да се движат в специално изградени капсули с много висока скорост, ще си партнира с един от най-големите пристанищни оператори DP World.

 

Двете компании ще проучват възможността да използват технологията за разтоварване на контейнери на пристанището Джебел Али в Дубай. Контейнерите ще пропътуват разстоянието от кораба до наземно депо. За целта ще се търси вариант, в който да се изгради депо във водата, от където товарите да потеглят до сушата. Очакванията са технологията да освободи място в пристанищата, да намали разходите и вредните емисии.

"Трябва да сме креативни, за да продължим бизнеса си", казва Султан Ахмед Бин Сюлейман, изпълнителен директор на DP World и допълва "Това ще промени оперирането на товарите". Компанията оперира 77 карго терминала в повече от 40 държави.

Съобщението идва в момент, когато портовете по света се опитват да подобрят ефективността си и да намалят вредните емисии, след като нарастването на глобалните потоци доведе до голям трафик и замърсяване на районите около пристанищата. Дубайското пристанище е едно от няколкото места, в които Hyperloop One проучва възможностите за превозване на товари. Подобни изпитания се правят в САЩ, Швейцария и Русия.

"Редовно се отбелязва какво означава тази технология за пътниците, но транспортът на товарите може да бъде първата стъпка", казва управителят на Hyperloop One Роб Лойд. Идеята за високоскоростен транспорт от такъв тип е на Илън Мъск  Според него системата може да вземе разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско за 30 минути.                                                       Източник : www.logistika.bg

 

 

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…