И съдът поряза властта – скъпите винетки вече официално са незаконни!

вас13680775_1729396667326961_7726490375511980168_n

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха определени по-високи цени на винетните стикери у нас. В мотивите си ВАС е посочил, че при определянето на новите цени не са били спазени важни законови процедури.

Постановлението противоречи на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на РБ, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и чл. 10, ал. 1, т. 1, изречение последно от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

След влизането в сила на поскъпналите винетки, цената им беше оспорена от редица физичеки и юридически лица. Сред тях най-активна бе организацията „Без дупки“ на Борислав Райчев и Кирил Димитров, която пусна жалби до няколко институции – Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие, Агенция пътна инфраструктура, Висш административен съд! Вносители на жалбите бяха БОРИСЛАВ РАЙЧЕВ И АТАНАС КАЛЕВ, подкрепени от 43 града!

 

вас13680775_1729396667326961_7726490375511980168_n

Същата организация бе инициатор и на няколко автопохода и протести срещу безобразието на властта.

Срещите им с Лиляна Павлова и шефа на  АПИ Лазар Лазаров обаче така и не доведоха до положителен резултат за отмяната на високата цена.

Експерти от Адвокатските кантори са : София – Шопов и Янков, Бургас – Мосинов и Кожухаров доказаха какви манипулации са правени с качването и с разминаването на датите.

Впоследствие техните искания бяха подкрепени и от юридическата огранизация, която води дело срещу цялото постановление на Министерския съвет.

Само преди месец Върховната административна прокуратура реши, че има основание в жалбите срещу по-високите цени на винетните стикери.

След разпити на вещи лица и събиране на доказателствен материал, на заседанието си тричленен състав на Върховния административен съд реши да даде ход на делото, а вчера вече излезе и с решение.

Властта обаче поне засега е решила да действа като терорист – заявява, че дори съдът да се произнесе, че скъпите винетки са незаконни, решението нямало да влезе в сила, защото пътната агенция щяла да го обжалва.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Ами да обжалва, и да видим тогава какво ще стане на втора инстанция, и какво ще влезе в сила. Във Франция когато не искат да им спуснат отгоре някакво решение, решават въпроса с бунтове, които не стихват вече месец.

Източник : www.onovini.com

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…