Иде ли краят на автомобилите на бензин и дизел?

Край на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели! За това настоява горната камара на германския парламент – Бундератът. В свое решение представителството на федералните провинции се обръща към Брюксел с настояване ЕС да реши след 2030 г. такива автомобили да не бъдат регистрирани. По улици, шосета и магистрали в държавите от съюза да се движи само екологично чист транспорт.

Това съобщава днес в най-новия си брой сп. “Шпигел”.

Съответното решение е било взето с голямо мнозинство на последното заседание на Бундесрата. То е било подкрепено както от управлявани от десницата федерални провинции, така и от тези с управление от социалдемократи, твърди “Шпигел”.

В гласуваното решение Европейската комисия се призовава да наложи драстично увеличение на сегашните данъци и такси при автомобилите в държавите от ЕС и същевременно да се стимулира екологично чист транспорт, който не изхвърля вредни емисии. Най-късно през 2030 г. в целия Европейски съюз да бъдат регистрирани единствено екологично чисти автомобили.

Зелените от екопартията “Съюз 90/Зелени” приветстват взетото от Бундесрата решение, но с едно припомняне.

“Ако гледаме сериозно на парижкото Споразумение по климата, то от 2030 г. не бива да има нито един автомобил по улиците с бензинов или дизелов двигател. Това сега реши и Бундесратът и това е правилно. Учудващо е единствено, че когато ние, зелените, настояваме за прилагане на споразумението от Париж и десницата, и социалдемократите се мръщят”, заяви Оливер Кришер, шеф на парламентарната фракция на зелените в Бундестага (германския парламент).

Да припомним, че за да се изпълнят решенията от Париж, до 2050 г. Германия трябва да намали с 95 на сто изхвърлянето на въглероден окис в атмосферата.

Електрическите автомобили все още не се радват на голяма популярност в Германия, макар да има правителствено решение държавата да субсидира всяка покупка на такава кола с 4000 евро. Общата сума възлиза на 1,2 милиарда евро. Целта е до 2019 г. да се субсидира покупката на 300 000 електроавтомобила. Според експерти обаче, ако продажбите на екологично чисти коли запазят сегашния си темп, тази цел ще бъде постигната след 14 години.

Въпреки това преди седмица от концерна “Фолкваген” оповестиха амбицията си да завишат производството си на електромобили, като продажбите до 2025 г да стигнат по един милион годишно.

Подобни планове обявиха също от “Мерцедес”, BMW и “Ауди”.

 

Източник : www.clubz.bg

Uncategorized

Бившите транспортни войски ще дострояват жп линията София – Елин Пелин

март 29, 2023

Държавната компания „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) – наследник на Войските на министерството на транспорта ще дострои част от железопътната линия София – Елин Пелин, а за другия участък ще […]

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]