Идеалният момент за покупка на самолетен билет е … след стачка

Служителите на един от най-големите авиопревозвачи в света – германската Lufthansa, стачкуват за пореден път тази година. Стотици полети са отменени, а пътниците – изнервени. Стачките обаче освен неприятности за пътуващите носят и полза за тях – цените на билетите за определен период рязко спадат, разказва Die Welt.

„При опита с предишните стачки установихме, че при обявяването им в краткосрочен план има срив на резервациите за най-скорошните полети", констатират от Lufthansa. По време на протести се правят по-малко нови резервации и повече промени на резервации. „Освен това в такива случаи отчасти клиентите се насочват към конкурентите", допълват от компанията.

Софтуерът за правене на резервации на авиокомпанията отчита намаленото търсене и реагира автоматично. Така наречената "Passenger-Revenue-Management-System" намалява цените на билетите веднага след края на дадена стачка. Това важи най-вече за полети, които са били засегнати от протеста.

Така например, ако искате да летите през януари, и системата не знае за бъдеща стачка, то тя няма да промени цените на билетите за тогава.

Този софтуер се използва от много авиокомпании в света. Той е самоусъвършенстващ се – събира милиони данни през годините и на база анализ създава най-оптималната цена. Понякога обаче цените могат да бъдат объркващо различни – сутринта една, на обяд по-висока, а вечерта по-ниска от сутрешната.

Източник: money.bg

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]