ПИМК и DB Schenker пускат втори влак за камиони на 30 септември по линията Русе – Нюрнберг

 

Калина Горанова в.Капитал 15.09.2015г

На 30 септември по линията Русе – Нюрнберг пускаме втори влак. Това съобщи пред "Капитал Daily" Илиян Филипов, съсобственик на най-голямата автомобилна компания в страната, пловдивската ПИМК. Т.нар. интермодален блок-влак е съвместен проект на транспортната компания със спедитора DB Schenker. Той започна от края на януари тази година. Той позволява товарите да бъдат транспортирани до началната точка, т.е. Русе или Нюрнберг, с влекачи. Там ремаркетата се качват на влак, а след пристигането до крайната гара да се довозват отново с влекачи. Идеята е превозите с камиони да се ограничат в по-малък периметър.

Проектът следва все по-развиващата се тенденция да се използват комбинирани превози, които спестяват разходи, намалява се зависимостта от шофьорите, като за 72 часа не е необходимо да има такъв, намаляват се емисиите и т.н. При пускането на първия влак двете компании обявиха, че това е тестов проект. Пускането на втория влак в края на месеца обаче показва, че има търсене на този тип транспортна услуга.

По две

Линията е редовна. Влаковете ще тръгват всеки вторник и четвъртък от Русе и всяка сряда и събота от Нюрнберг, обясни още Илиян Филипов. Според споразумението между двете компании партньори пловдивската ПИМК е длъжна да осигурява товари за 23 от всички 34 ремаркета за курс на блок-влака в едната посока, а "Шенкер" – за останалите 11. Самият влак е на DB Schenker Rail, а ремаркетата, с които товарите се довозват до Русе, са на ПИМК. Пак пловдивската компания е ангажирана с това да извози товарите от жп терминала в Нюрнберг до съответния адрес, където всъщност е назначението им.

Маршрутът на товарния влак до Нюрнберг в Германия минава през Румъния, Унгария и Австрия. Терминалът, на който се оперира и товари влакът в България, е Пристанищен комплекс – Русе. Германският град е на пътя на транспортния речен канал Рейн – Майн – Дунав. Блок-влакът е с капацитет 17 вагона, в които могат да се натоварят 34 товарни ремаркета.

Всички на влака

Тенденцията превозите, при които товарите в ремакетата на камионите се качват на влак, за да се транспортират на далечни разстояния, от години е популярна в рамките на Европейския съюз и е основно поле, в което се състезават спедиторите. Доскоро обаче тя трудно се развиваше на българска територия поради липсата на добра инфраструктура и стабилен железопътен превозвач. С навлизането на все повече товарни жп превозвачи това обаче бавно започна да се променя.

От миналата година "Гопет транс" е оператор на интермодален блок-влак в страната между Русе и румънския град Куртичи. Обслужва и линия до Стара Загора, а следващата планирана връзка е между Куртичи и София. През май 2015 г. спедиторът "Гопет транс" съобщи, че планира да инвестира още 2 млн. лева в развитие на интермодален транспорт до 2016 г. Той трябва да свърже  България, Гърция, Румъния и Унгария с Великобритания, Бенелюкс, Северна Франция и западната част на Германия, съобщиха от компанията.

 

Източник в.Капитал

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]