Информационен ден за иновациите в железопътния транспорт

 

Инициативата Shift2Rail е възможност за създаване на ефективно публично-частно партньорство в сектора на железопътния транспорт. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров при откриването на Информационния ден за иновациите в железопътния транспорт .

Shift2Rail е инициатива за развитие на иновациите и инвестициите в железопътния сектор, в рамките на която ще се работи по създаване на европейски досиета, свързани с железопътния транспорт, информационните технологии и иновациите и Единното европейско железопътно пространство, заложено в Бялата книга от 2011 г. Основната цел е да бъде подпомогнато преминаването към по-интегриран, устойчив и привлекателен жп транспорт , каза още заместник-министър Киров.

Публично-частното партньорство ще работи в посока подобряване на ефективността и надграждане на възможностите на железопътния транспорт , въвеждане на по-добри влакове – надеждни и тихи, и най-вече промяна и пренасочване на товари от автомобили към железници. Shift2Rail ще допринесе за постигането на по-висока ефективност на железопътните товари като цена и надеждност.

В рамките на Информационния ден генералният директор на Асоциацията на Европейската железопътна индустрия (UNIFE) Филипе Ситроен представи инициативата Shift2Rail с актуални теми относно железопътния сектор в ЕС, визията и дейността на UNIFE, Техническия стълб на Четвъртия железопътен пакет и политика на сближаване и търговски въпроси. Гледната точка на българския железопътен сектор по актуалните теми бе презентирана от Никола Дурчев, председател на Националната асоциация по железопътна сигнализация, автоматика и индустрия (РАСТИА).

Сред другите теми на форума са „Транспортни иновации и българските оперативни програми" и „Приоритети за железопътната инфраструктура 2014 – 2020 г.".

 
Източник: Строителство градът, 09.06.2014г.

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]