Интермодалният терминал в Пловдив ще е готов до края на октомври

Усилено работим по модернизирането на железопътното направление от Сърбия до Бургас, както и по жп отклоненията към Гърция и Турция. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес в Пловдив при откриването на международна конференция, посветена на логистиката и комбинирания превоз на товари в Югоизточна Европа. Той допълни, че до края на тази година ще е готово железопътното трасе от Септември до Свиленград, по което пътническите влакове ще се движат със скорост до 160 км/ч, а товарните до 120 км/ч.

Министърът увери участниците във форума, че и през следващия програмен период до 2020 г. ще продължи работата по изграждането и модернизирането на железопътното направление от Сърбия до Бургас. Очакванията ни са до края на периода да имаме напълно завършена връзка от западната ни граница до един от ключовите морски градове – Бургас, допълни той.

Министър Ивайло Московски каза, че от 2007 г. до 2013 г. по ОП „Транспорт“ са финансирани 118 проекта, от които 25 инвестиционни, на обща стойност близо 4 милиарда лева. След отчитането на всички платени средства през програмата,до края на 2016 г. се очаква усвояването на европейски средства да бъде 98%. По думите му, досега са рехабилитирани близо 500 км жп линии, които се оборудват с модерна система за управление на влаковото движение ERTMS. Също така са построени 260 км нови автомагистрали, 31 км нови първокласни пътища и 19 км пътищаса рехабилитирани.

Министър Московски обяви, че очаква до края на октомври 2016 г. да приключат работите по интермодалния терминал в Пловдив, а интермодалният терминал във Варна е на етап техническото проектиране.

 

Министърът заяви, че към момента се работи и по проект за разработване на Интегрирана транспортна стратегия до 2030 г. Документът ще ни подпомогне в процеса на вземане на решения за развитието на транспортния сектор с дългосрочна визия до 2030 г., допълни то

Източник : www.dariknews.bg