Инж. Ясен Ишев: Остарялата нормативна база е една от основните причини за разрушаването на пътищата ни

„Остарялата нормативна база е една от четирите основните причини за бързото разрушаване на автомобилните пътища в България“, съобщи инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническия съюз по транспорта при откриването на дискусия за пътното строителство, организирана от НТС и Форум за Балкански транспорт и инфраструктура. Другите причини са претоварването на пътните транспортни средства, некачественото изпълнение на пътните конструкции и липсата на адекватно и навременно поддържане.

Последното ръководство за оразмеряване на пътищата съобразно трафика е отпреди 20 години, а стандартите за проектиране на пътищата са от 1987 година, отбеляза инж. Ишев.

„Дори и една фирма да извърши правилно и качествено строителството, заради остарелите стандарти и увеличения трафик пътищата се износват и разрушават по-бързо. Именно заради това е необходимо да се разработят нови правила и нормативи при оразмеряването и проектирането на пътната инфраструктура“, категоричен бе Ишев.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …