Иран задържа кораб с капитан българин

Моряци от България, Бирма, Румъния и Великобритания са в екипажа на задържан от иранските военноморски сили товарен кораб с български капитан, съобщи Франс прес, като се позовава на иранската държавна телевизия.

Контейнеровозът „Тигрис на датската компания Мерск с 24-членен екипаж беше задържан в Персийския залив и отклонен към пристанище Бандар Абас във вторник.

Плавателният съд е спрян, след като

ирански патрулни кораби дали предупредителни изстрели и го накарали да навлезе по-навътре в ирански води,

предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Пентагона Стивън Уорън.

Според представител на иранските власти контейнеровозът, плаващ под флага на Маршаловите острови, бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик.

Изпълнителният директор на Организацията на иранските пристанища Мохамад Сайдинеждад потвърди пред агенция Ирна, че

спорът има частен характер и че операцията е била предприета в ирански териториални води. 

Контрейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай, показват данните на сайта Marinetraffic.com

„Мерск Тигрис“ се експлоатира от компания „Рикмерс шипмениджмънт“. Корабът не е собственост на „Мерск“ и екипажът не е нает от „Мерск“, уточни говорител на датската компания за морски транспорт.

От Пентагона коментираха, че

задържането на кораба от иранските ВМС изглежда като провокация,

но американските власти все още не разполагат с всички факти по случая. ВМС на САЩ са изпратили ескадрен миноносец в района за наблюдаване на ситуацията. Пратен е и разузнавателен самолет.

Иранската агенция Тасним съобщи, че задържането на товарния кораб в Залива няма политическо или военно измерение.

„Това не е свързано с военни или политически, а с граждански въпроси, на които могат да отговорят пристанищните власти, заявява пред нея неназован източник.

 

Vesti.bg

Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]