Ирландският авио превозвач Ryanair със силно тримесечие

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчита ръст на печалбата от 152% през първото тримесечие на финансовата си година, пише MarketWatch.
 
Нетната печалба на превозвача се увеличава до 197 млн. евро от 78 млн. евро, като продажбите отбелязват ръст с 11%. С най-голям принос за добрите резултати се оказват натоварените дни около Великден, съобщава компанията.
 
Ryanair обявява и че ще изплати специален дивидент от 520 млн. евро (37,50 евро цента на акция) на своите акционери, като последните все още не са се произнесли по решението. Дивидентът, чрез който компанията иска да се реваншира за необичайните предупреждения за печалбата през миналата година, ще бъде изплатен през четвъртото тримесечие на финансовата година.
 
Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа също така повишава прогнозата си за годишната печалба до между 620 и 650 млн. евро от 580-620 млн. евро, заложени през май. Причината е, че Ryanair очаква броят на клиентите ѝ да нарасне с 5% до 86 млн. души през годината, която приключва на 31 март. Все пак компанията предупреди, че има „нулева видимост“ относно представянето си през втората половина на годината.
 
Според изпълнителния директор Майкъл О'Лиъри второто полугодие вероятно ще се характеризира с по-ниски цени, след като голяма част от конкуренцията намалява цените си като реакция на големия брой резервации в Ryanair.
 
Основната задача пред компанията от известно време насам е поддържането на ниски разходи чрез въвеждането на услуги като приемане на плащания с различни видове кредитни карти и бързо обслужване на летищата, с цел да бъдат привлечени повече бизнес клиенти. Компанията облекчи и ограниченията за багажа, борейки се със силната конкуренция на EasyJet. 
Източник: www.investor.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]