Историческо: Посрещнаха със сълзи и знамена първия американски круизен кораб в Куба

Историческо събитие се случи в кубинската столица Хавана. На пристанището акостира американския лайнер „Адония”, след като за близо 50 години круизните пътешествия бяха забранени от режима на Кастро, съобщава Си Ен Ен.Това е поредното знаково събитие в продължаващото затопляне на отношенията между САЩ и Куба. За местните то е символ на „размразяването” на строгия режим на Фидел Кастро, който тръгна към значително смекчаване, след като Раул Кастро пое властта.
На борда на „Адония” пътуваха 700 пасажери, които имаха уникалния шанс да осъществят първия круиз между двете държави. Сред тях беше Ана Гарсия, която напуснала родната си като дете. „Мисля си за този ден откакто напуснах Куба и треперя като лист”, сподели жената, която не е стъпвала в родината си от 48 години. „Благословена съм да съм тук днес и се надявам за по-добро бъдеще за Куба и моите кубински братя и сестри”, добави тя.
Круизът на кораба „Адония” продължава 7 дни, като Хавана е първата му спирка. Огромна тълпа местни жители посрещна лайнера със знамената на двете държави, а пътниците на борда започнаха да скандират „Куба, Куба”.
Музиканти и танцьори посрещнаха скъпите гости на сушата. Събитието се превърна в карнавал, обилно полят с кубински ром.
От началната точка на пътешествието – Маями, корабът потегли под звуците на салса. Имаше и няколко протестиращи. Мениджърът на круиза, обаче, обяви пътуването за „началото на нова ера”.
След Хавана, „Адония” ще продължи към Циенфуегос и Сантиаго де Куба.
Щастливите пасажери заявиха, че ще оставят политиката настрана по време на своето пътешествие. Бизнесменът от Лос Анджелис Джеси Меркадо се развихри на дансинга с приятелката си, след като корабът отплава от Маями. Той каза, че няма търпение да си купи от прочутите кубински путри, но най-вероятно ще ги изпуши още на острова, тъй като в САЩ са забранени.
Имало, обаче, реална опасност историческият круиз да не се случи. Миналия месец възникнали спорове с кубинските власти заради закон, който забранява на родените в Куба да пристигат на острова на кораби. Това накарало собственика на „Адония” да „Карнивал Корпорейшън” спре да продава билети на кубинци.

Това принудило правителството да промени политиката си и да премахне забраната

Източник : www.blitz.bg.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]