Иван Шишков: Служебният кабинет е дал възможност да се строят над 100 км магистрали

Шишков: Критиките към АПИ са неоснователни (ВИДЕО)
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За 10 месеца видях, че нямаме достатъчно пътища и магистрали, строим некачествено. Една част от проблема е, че това води до по-чести ремонти, но и създаваме по-големи проблеми на движението. Служебният кабинет е дал възможност да се строят над 100 км магистрали. Завършихме лота на АМ „Европа“ от Драгоман до Калотина, наскоро пуснахме движението по последния участък от 6 км. До дни ще бъде пуснато движението в другата част – 16 км. Ако не бяха дъждовете, това щеше да се е случило. Това каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков пред “Нова нюз”.

“По АМ „Тракия“ се ремонтират дефектирали фуги на мостове. Няма друг начин да бъдат ремонтирани, освен да се затвори участък. В годините назад ремонтите не са били това, което искаме, така че става дума за аварийни ремонти, на строителство на около 3 години. Когато строим лошо, се налагат по-чести ремонти и да няма обходни маршрути. АПИ поддържа пътищата и контролира строителството. Големият проблем в агенцията е, че липсват хора за работа, не можем да намерим специалисти за там, има свободни работни места. Причините са веднъж възнагражденията, после кадрите”, обясни той. И допълни, че на АМ “Тракия” има лошо извършени ремонти и се прави задание за основен ремонт между Стара Загора и Ямбол, а предстои такова и за разширение с още едно платно от София до АМ “Марица”.

По думите му липсата на работници на трасето на АМ “Тракия”, което се ремонтира, може да е било въпрос на конкретен момент. “В критиките си към администрацията трябва да сме по-снизходителни. Когато лепим лоши етикети на определени институции, трудно намираме добри специалисти за работа в тях. На АМ „Европа“ от София до Сливница одобрихме устройствен план и го отчуждихме. Следващите 16 км ги събудихме и направихме процедурата открай до край. На пътя от Русе до Велико Търново имаме два лота около Бяла – около 70 км, до края на септември трябва да има разрешение за строеж. На АМ „Струма“ е одобрен проектът за тунел “Железница” е одобрен и се очаква до август едната посока да бъде пусната в движение, а другата – до края на годината. Следващите 7-8 км от магистралата ще бъде пусната до два месеца, 3 са вече в движение. 7,5 км са в експлоатация от пътя Ботевград – Мездра”, коментира Шишков.

Той е уверен, че предложеният за редовен министър в неговия ресор Андрей Цеков ще продължи политиката на служебния кабинет.

Източник: 24 часа