Иван Таков: Време е да разплетем възела около строежа на Западната тангента на Околовръстния път

Ще търсим отговори и решения, докато не бъде реализиран този проект, заяви председателят на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС

Иван таков
Снимка: Пресцентър БСП

Крайно време е да разплетем възела около строежа на Западната тангента на Околовръстния път. Това заяви Иван Таков, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС. По негова покана на заседанието вчера бяха изслушани по темата представители на НАГ, “София проект” и АПИ. Те информираха членовете на комисията до къде са стигнали действията им по изграждането на последната част от Околовръстния път в София, а именно частта от бул. “Бъкстон” до колелото на магистрала “Струма” при ж.к. “Люлин”.

“През последните 12-13 години не е свършена достатъчно работа, все още няма дори работен проект за тази отсечка на Околовръстния път, коментира Иван Таков, който е лидер на столичните социалисти и председател на групата на Местна коалиция “БСП за България” в СОС. – Това е най-невралгичното място в рамките на Столична община. Десетки хиляди граждани всеки ден седят с часове в задръстванията в тази част на София. Затова изграждането на Западната тангента за мен е един от основните приоритети за града”.

Според Иван Таков, след толкова години бездействие и невъзможност за откриване на вярното решение, отговорните институции трябва да се заемат сериозно и да се справят с този въпрос. “От 2016 година Западната тангента е обект от национално значение, което в голяма степен улеснява работата по изграждането й, отбеляза той. – По тази тема обаче мълчанието е оглушително през последните години. Очевидно нещо не е наред, след като за 10 години реално почти нищо не се е случило в посока изграждане на тангентата. А в тази част е и най-голямата тапа в трафика в София. Затова ние сега повдигаме тази тема, която смятам за изключително важна. И ще търсим отговори и решения, докато не бъде реализиран този проект”.

Иван Таков заяви, че като председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност ще съдейства с всички възможни средства този проект да бъде реализиран по-скоро. “Очевидно е, че има липса на комуникация, а явно на желание от различните институции изграждането на тангентата да се случи по-бързо. Самият факт, че това трасе е препроектирано няколко пъти и вече 10 години не може да бъде взето най-доброто решение, е много показателен”, коментира той.

Председателят на комисията по транспорт одобри идеята на представителите на АПИ да напишат официално писмо с предложение да бъде създадена работна група, която да се заеме с решаването на въпроса. “Трябва да изпратят писмото до кмета и до мен, а след това ще създадем работната група, каза Иван Таков. – В нея ще включим представители на комисиите по транспорт, по архитектура, от НАГ, от “София проект”, от АПИ, от всички институции, които имат отношение по реализацията на тангентата. Така ще се справим с липсата на комуникация и ще можем да започнем реални действия по изграждането на тази толкова важна последна част от Околовръстния път”.

Източник: crimesbg.com