Изграждането на тол системата ще е за сметка на избрания изпълнител

Изграждането на тол-системата на стойност 200 млн. лв. ще бъде за сметка на избрания изпълнител, обяви в ефира на Би Ти Ви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"Индикативната стойност е 200 милиона лева, но ние искаме изпълнителят сам да я плати, да я авансира и след като заработи и започнем да събираме приходи от тол-такси, съответно да започнем да му изплащаме внедрената система, а в бъдеще тя сама да се издържа и съответно да можем да реинвестираме в тези пътища, които искаме да изградим", обясни Павлова.

Към момента процедурата за възлагане на обществената поръчка е спряна, докато не приключи производството по обжалване по отношение на исканията за спирането ѝ, след като миналата седмица в Комисията за защита на конкуренцията постъпи трета поред жалба срещу обявената обществена поръчка за изграждане на тол-системата за автомобили.

В програмата на Министерския съвет е обявено, че на редовното си заседание днес правителството се очаква да приеме проект на решение за изменение на свое решение от 2015 година за приемане на модел за въвеждането на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка).

По отношение на доизграждането на магистрала "Хемус" Лиляна Павлова подчерта, че то няма как да се случи с европейски средства. "Европейските пари не стигат за доизграждането на "Хемус". Тя ще бъде изградена със средства от държавния бюджет и за сметка надявам се на бъдещите приходи от тол-системата", посочи регионалният министър. Тя уточни, че до седмица предстои да бъде приключи търгът за първите 10 км на участъка от Ябланица до Боаза и съвсем скоро ще бъде избран изпълнител. За изграждането на тунела "Железница" също все още се избира изпълнител.

Лиляна Павлова благодари на "всички български водачи, които изключително съвестно пътуват по българските пътища", за разлика то чуждестранните, "които шмекеруват" и пътуват без винетка. "Благодарение на това са приходите. 4.5 милиона стикера са продадени към днешна дата, благодарение на което имаме събрани почти 380 милиона приходи, които реално инвестираме обратно в строителството на пътищата. В сравнените с миналата година това са 150 хиляди броя винетки повече", подчерта тя.

Източник : www.dnevnik.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]