Изграждат интермодален терминал във Видин

Всички предварителни проучвания, които направихме, показват, че Видин е подходящо място за изграждането на интермодален терминал. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на своето посещение в града. Той коментира още, че ще бъдат разработени два или три варианта на проекта, като ще се търси възможност интермодалният терминал да функционира самостоятелно или като част от друг по-голям проект в индустриалната зона на града.
 
"Ние от около месец с колегите от държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” обследваме вариант да създадем такъв интермодален терминал. Знаете, че по ОП „Транспорт” изпълняваме подобни интермодални терминали в Русе, в Пловдив, предстои изграждане на такъв и във Варна. На фаза проектиране е. Обследвахме вариантите дали бихме могли и за Видин да направим и всички предпроектни проучвания показват, че това е удачен вариант и възложих да се започне проектиране", обяви Ивайло Московски. 
 
Изграждането на интермодален терминал ще позволи комбинацията на железопътен и шосеен транспорт, поясни министър Московски. Инвестицията е за близо 10 милиона лева и със сигурност ще бъде крачка напред за развитието на региона, каза транспортният министър. Възможността за намаляване на таксите за преминаване през Дунав мост 2 Ивайло Московски коментира така: 
"В момента се провежда междуправителствено заседание между България и Румъния. Едната от точките, която ще се обсъжда на това междуправителствено заседание, което април или май месец ще бъде проведено, е именно намаляване таксата на моста." 
 
По думите на Московски изграждането на пътя Видин – София ще струва 500 милиона евро за цялото направление. 
 
"Оперативно се подготвя и се работи по него от Министерството на регионалното развитие, разбира се, ние сме партньори с тях, каквото можем, съдействаме и правим, но за момента нямаме възможност да го финансираме през ОП „Транспорт”, няма такива средства вътре. Колегите имаха ангажимент да преговарят за целеви заем по „Транзитни пътища 7” от Европейската инвестиционна банка. Напреднали са до голяма степен разговорите. Има един проблем, че такъв заем би увеличил дефицита на държавния бюджет, тъй като той трябва да е държавно гарантиран, а знаете всички, че в момента сме на лимита от 3%, което най-вероятно ще ни принуди оперативно да действаме по това направление може би следващата година", каза още Московски.
Източник: ТВ Европа