август 9, 2022

Изобретателни таксиджии мамят с различни техники клиентите си

С различни техники некоректни таксиметрови шофьори мамят клиентите си и се опитват да припечелят допълнително. Част от начините за измама са необявени тарифи, имитиращи табели и устройства, които тайно удвояват изминатия километраж.

Репортер под прикритие на БиТиВи попада на немаркиран автомобил със съмнително разрешително. Разбирайки че в колата му ще се вози чужденец, шофьорът оскъпил тройно курса от столичното летище до хотел в центъра на града.

След като получил уверение, че „жертвата” разполага с пари, макар и не в евро, шофьорът показал и колата си – цивилна, паркирана извън стоянката на такситата.

Шофьорът се легитимирал с разписка с печат с надпис на английски „София летище такси”. Липсата на задължителния жълт цвят на таксито мъжът оправдал с обяснението, че работа за компания на самото летище.

В края на курса той издал на клиента бележка с цена от 30 лева и печат. Бележката показала и името му – Методи Митев.

По време на плащането шофьорът забелязал телевизионния екип и без да позволи на репортера под прикритие да слезе от колата, потеглил.

По-късно му е съставен акт от екипи на „Автомобилна администрация” и КАТ. Колата пък била откарана на наказателен паркинг, където ще остане 6 месеца за сметка на шофьора. Самият той е получил глоба за 1600 лева.

Преди дни екип на Държавната агенция по метрология и технически надзор залови такси с „помпа” във Варна. Таксито-измамник отчело 20 км за действително разстояние от 12,5 км. „Помпата” е открита, след като е разглобено автомобилното табло. Тя променяла показанията на апарата и внасяла допълнителни импулси при натискане на дистанционно.

Ръководителят на Държавна агенция по метрология и технически надзор за Североизточен район Валентин Стойчев обясни, че „помпата” е програмирана така, че с едно натискане да качи с 12 %, а при две с 25 %. Ако се натисне три пъти покачването е в рамките на 50 %, а при четири натискания – 100 %.

Оказва се, че снабдяването с подобни устройства е лесно. В същото време обаче те били трудно откриваеми при проверка. Стойчев коментира, че всеки всеки средно грамотен електротехник може да го изработи няколко елемента, две интегрални схеми и устройството е факт.

 

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]

Сподели