март 23, 2023

Изобретателни таксиджии мамят с различни техники клиентите си

С различни техники некоректни таксиметрови шофьори мамят клиентите си и се опитват да припечелят допълнително. Част от начините за измама са необявени тарифи, имитиращи табели и устройства, които тайно удвояват изминатия километраж.

Репортер под прикритие на БиТиВи попада на немаркиран автомобил със съмнително разрешително. Разбирайки че в колата му ще се вози чужденец, шофьорът оскъпил тройно курса от столичното летище до хотел в центъра на града.

След като получил уверение, че „жертвата” разполага с пари, макар и не в евро, шофьорът показал и колата си – цивилна, паркирана извън стоянката на такситата.

Шофьорът се легитимирал с разписка с печат с надпис на английски „София летище такси”. Липсата на задължителния жълт цвят на таксито мъжът оправдал с обяснението, че работа за компания на самото летище.

В края на курса той издал на клиента бележка с цена от 30 лева и печат. Бележката показала и името му – Методи Митев.

По време на плащането шофьорът забелязал телевизионния екип и без да позволи на репортера под прикритие да слезе от колата, потеглил.

По-късно му е съставен акт от екипи на „Автомобилна администрация” и КАТ. Колата пък била откарана на наказателен паркинг, където ще остане 6 месеца за сметка на шофьора. Самият той е получил глоба за 1600 лева.

Преди дни екип на Държавната агенция по метрология и технически надзор залови такси с „помпа” във Варна. Таксито-измамник отчело 20 км за действително разстояние от 12,5 км. „Помпата” е открита, след като е разглобено автомобилното табло. Тя променяла показанията на апарата и внасяла допълнителни импулси при натискане на дистанционно.

Ръководителят на Държавна агенция по метрология и технически надзор за Североизточен район Валентин Стойчев обясни, че „помпата” е програмирана така, че с едно натискане да качи с 12 %, а при две с 25 %. Ако се натисне три пъти покачването е в рамките на 50 %, а при четири натискания – 100 %.

Оказва се, че снабдяването с подобни устройства е лесно. В същото време обаче те били трудно откриваеми при проверка. Стойчев коментира, че всеки всеки средно грамотен електротехник може да го изработи няколко елемента, две интегрални схеми и устройството е факт.

 

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]

Сподели