Изостава износът на царевица и слънчоглед

Експортът на пшеница е с 51,3% повече от миналогодишния

През Пристанище Варна (откъдето обикновено се осъществява основна част от износа на зърнени и маслодайни култури) са изнесени 22,5 хил. тона пшеница, докато експортът на ечемик и рапица остава в застой.

Общото количество пшеница, изнесено през порта за периода 01.07.2015 г. – 28.02.2016 г., възлиза на 1 365,7 хил. тона, което е с 51,3% повече спрямо същия период на предходната маркетингова година.

От друга страна, износът на ечемик и рапица изостава, съответно с около 29% и 44% на годишна база.

"Пристанище Бургас" ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1, отчита експорт на едва 6 хил. тона пшеница и 3,2 хил. тона ечемик. През терминала все още не е реализиран износ на рапица.

Общо за периода 01.09.2015 г. – 28.02.2016 г., износът на царевица през Пристанище Варна изостава с 67,9% на годишна база, а този на слънчоглед – с 28%, като през последната седмица на пристанището не са преминавали товари с двете култури.

През "Пристанище Бургас" ЕАД засега не е реализиран износ на царевица и слънчоглед.

Вносът на зърнени и маслодайни култури традиционно е ограничен,като от 01.07.2015 г. до 28.02.2016 г. не е осъществяван такъв през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Източник : www.crossdisplay.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]