Изсичат стотици дървета в Борисовата градина за трамвай до Студентски град

Студенти организират протест заради плана на Столична община да прокара нова трамвайна линия през Борисовата градина, заради която ще бъдат отсечени 91 дървета.
 
Протестът ще е в четвъртък. Той е организиран чрез Фейсбук групата "Не на изсичането на Борисовата градина и естакадата на Семинарията".
 
Според плана на общината линията на трамвай 18 трябва да минава през "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина.
 
Студентите твърдят, че ще бъдат изсечени над 550 дървета. Според документите на общината броят им е 91. От тях 4 са в лошо състояние, 67 в средно и 19 в добро. Оценката на дърветата е направена от Дирекция "Зелена система".
 
На протеста в четвъртък студентите са поканили представители на общината. Те са направили и карта с алтернативен маршрут на трамвая. Той не минава през Борисовата градина и е по-кратък с около един километър.
 
Историята на линията започва през 2008 г. Тогава е бил изготвен проектът. След 5 години чакане на евросубсидия проектът бил възроден. Първоначално той предизвика негодуванието на студентите, защото предвиждаше закриване на автобусна линия №94. Тази линия е много натоварена – тя е използвана както от студентите заради университетите и факултетите, до които стига (Ректоратът на СУ, УНСС, УАСГ, Химическия факултет на СУ, ФМИ), така и от живеещите в "Дианабад", "Лозенец", центъра на София.
 
В крайна сметка се оказа, че планът за закриване на линия 94 е плод на сбъркана карта.
 
"Автобусна линия №94 няма да бъде закрита", обеща  кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
Самият проект вече е свален от сайта на община  "Изгрев".
 
От транспортната служба на общината заявиха, че картата е стара и само трамвайният маршрут е актуален в нея.

Източник: Оффневс.bg
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]