Как се промени транспортът през последните 100 години

Тази изохронна карта е наистина изключителна. Тя показва за колко време можете да стигнете от Лондон до всички точки на земното кълбо с възможностите на съвременния транспорт.

Картата е направена от екип, наречен Rome2Rio, който е специализиран в помощ на хора в нужда по цял свят. По-важното обаче е, че новата карта е ъпдейт на друга карта, която е била много популярна в далечната 1914 г. Оригиналът е създаден от известния картограф и географ Джон Джордж Бартоломю.

Естествено, основната разлика между тези двете карти е във времето за пътуване. Докато най-краткият срок преди 102 години се е измервал в рамките на 5 дни (части от Европа, но не цялата), то в актуалната – най-дългата продължителност е ден и половина.

Продължителността на пътуването и до Азия и до Америка се е сринала през последното столетие. Например през 1914 г. са били необходими до 20 дни, за да се стигне от Лондон до Калифорния. Сега за това пътуване са необходими по-малко от 18 часа. Още по-голямо е намалението на времето, в което може да се стигне до Токио. През 1914 г. от британската столица до японската се е стигало за 30 дни, а през 2016 г. и това пътуване е под 18 часа.

Въпреки това, някои от най-недостъпните региони преди 100 години продължават да са такива и сега. Такива са канадска Арктика, Сибир, пустинята Сахара и австралийската пустош.

Източник : www.clubz.bg

 

 
ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]