Какви са правата на пътниците при стачка на авиокомпания

 

Стачката на стюардите и стюардесите на "Луфтханза", която започна на 6 ноември, продължава и днес, макар че засяга по-ограничен брой полети. Планира се да продължи една седмица. Това е поредният случай, в който клиентите не само на тази авиокомпания, не могат да осъществят планираните си полети.

По този повод Европейският потребителски център припомня какви са правата на пътниците в рамките на Европейския съюз при такива ситуации.

Правата на пътниците, пътуващи със самолет, са уредени в европейски регламент, който се прилага еднакво във всички държави членки, както и в Исландия и Норвегия. В случаите, когато причината за нарушаване на графика на полета е стачка, тогава правата на пътниците са същите като при отмяна или закъснение на полетите.

Пътниците, чиито полети са отменени в резултат на стачка имат няколко основни права:

– Право на премаршрутиране (осигуряване на алтернативен транспорт при сходни условия със същата или друга авиокомпания) или възстановяване стойността на билета
 
– Право на храна и напитки

– Право на настаняване в хотел

– При стачка по време на полет пътниците винаги имат право на грижи, но нека не забравят, че ако са избрали да им се възстанови стойността на билета, то авиокомпанията няма повече задължението да заплаща за храна, напитки и настаняване в хотел, напомнят от центъра.

Повече информация за засегнатите полети може да намерите на страницата на превозвача, както и на интернет страницата на потребителския център.

При проблем на първо място пътниците трябва да се свържат с авиокомпанията. Ако не са доволни от отговора на превозвача, те могат да се обърнат към Европейския потребителски център, за да получат помощ и съдействие.

Източник: http://www.dnevnik.bg, 10.11.2015г.

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]