Към руските самолети в Сирия се присъединяват и китайски

Шестият ден от военната операция на въздушно-космическите сили на Руската федерация против терористите в Сирия показва впечатляващи резултати. Във взаимодействие с радиоелектронното и спътниковото разузнаване, руската усилена авиогрупа отбелязва сериозни успехи по унищожаването на техника, инфраструктура и опорни пунктове на талибаните от „Ислямска държава” (ISIS).

Тези новини предизвикват ядно „скърцане със зъби” във Вашингтон, в резултат на което САЩ започнаха пропагандна кампания против Русия. Редица американски издания започнаха да твърдят, че руските самолетибомбардирали „сирийската опозиция” и „мирни квартали”, привеждайки като „доказателства” видеа и фотографии от по-ранни дати. Други западни средства за масово осведомяване пък, позовавайки се на представители наПентагона, започнаха да плашат с наземна операция на руските войски в Близкия изток. Всичките тези усилия обаче, да бъдат очернени действията на Русия в Сирия търпят пълен край, тъй като западната общественост прекрасно вижда крайните резултати.

Впрочем, последните известия от близкоизточния фронт заставят реакционерите от Вашингтон отново да си „гризат ноктите”. Според данни на израелското разузнаване, публикувани в сайта „DEBKAfile” /ведомствено издание на МОСАД, б.пр./, миналият петък /2 октомври/ Китай е уведомил Москва, че има намерение да се присъедини към военновъздушната операция, която провеждат в момента в Сирия въздушно-космическите войски на Руската федерация. За тази цел ще бъдат използвани палубни изтребители „J-15”.

От своя страна Кремъл е предложил за разполагането на авиацията си, Китайската Народноосвободителна армия /КНОА/ да използва военновъздушната база „Хмеймим”, от което обаче китайската страна се е отказала. Било е уточнено, че китайските намерения са „J-15” да бъдат използвани от борда на самолетоносача „Ляонин- CV-16”, който по-рано хвърли котва край бреговете на Сирия /на 25 септември в пристанище Латакия, б.пр./ без авиогрупа. Китайското командване иска да провери своята морска авионосна единица в бойни условия. По този повод и шефът на китайската дипломация Ван И, на заседание на Съвета за сигурност на ООН заяви, че светът трябва да отговори на действията на терористите и на този конфликт като цяло.

По-рано, от военни представители на Руската федерация, Сирия, Ирак и Иран беше създаден координационен щаб, който взе решение за създаване на въздушен коридор през техните страни за прехвърляне по въздух на товари и бойна техника. Аналогичен коридор за предислоциране на негова бойна авиация е организиран и от страна на Китай.