Камарата на строителите подкрепя плана на АПИ за Кресненското дефиле

Подкрепяме усилията на АПИ за изграждането на Лот 3.2 от АМ „Струма“ с обход от изток, само с едно изнесено извън Кресненското дефиле платно, каза инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България по време на пресконференция за напредъка на проект Лот 3.2 от АМ „Струма“ (участъкът Крупник – Кресна), предаде „Фокус”.

Инж. Глосов съобщи, че участниците в конференцията, която се е провела по-рано през деня са се обединили около декларация, която ще бъде представена пред българските и европейските институции, с която подкрепят този вариант на проекта. Той определи участъка като актуален за Камарата и държавата проблем, който дълги години търси своето най-добро решение и е сериозно предизвикателство за проектанти, еколози и държавни институции.

„През март 2014 г. по инициатива на Камарата на строителите в България, Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност”, Българска браншова камара „Пътища”, Катедра „Пътища” към Факултета по транспортно строителство при УАСГ, Сдружение на пътните инженери и консултанти, Сдружение „Български интелигентни транспортни системи“ се проведе Дискусионен форум за разглеждане на идейния проект на АМ „Струма“ Лот 3. На този форум почти всички участници заявяват, че взетото решение за преминаване през Кресненското дефиле чрез 15-километров тунел е нецелесъобразно, нереалистично, екологично и икономически необосновано и настояват за алтернативен вариант за преминаване в участъка през дефилето“, припомни той.

„Ние излизаме с категорична декларация в подкрепа усилията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за прилагане на предложения вариант на проектно решение с обход от изток, само с едно изнесено извън дефилето платно. Считаме, че е крайно наложително да обединим усилията си с цел всички процедури по одобрение и реалното започване на работата по обекта да се ускорят“, съобщи инж. Глосов.

„Не приемаме продължаващото непрестанно търсене и обсъждане на варианти, повечето от които са напълно неприложими в сегашните условия, защото така категорично се блокира работата по проекта в участъка на Кресненското дефиле. Рискът от неизпълнение на Лот 3 на АМ „Струма” в участъка на Кресненското дефиле е много голям. Това несъмнено е реална заплаха за устойчивостта на целия инвестиционен проект АМ „Струма“, в това число за изградените вече участъци, финансирани по „ОПТ 2007 – 2013” и за тези, които се изграждат в настоящия програмен период по „ОПТТИ 2014 – 2020”, заяви още той, цитирайки декларацията, одобрена от участниците на конференцията.

 

Източник : www.trud.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]