Камарата на строителите подкрепя плана на АПИ за Кресненското дефиле

Подкрепяме усилията на АПИ за изграждането на Лот 3.2 от АМ „Струма“ с обход от изток, само с едно изнесено извън Кресненското дефиле платно, каза инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България по време на пресконференция за напредъка на проект Лот 3.2 от АМ „Струма“ (участъкът Крупник – Кресна), предаде „Фокус”.

Инж. Глосов съобщи, че участниците в конференцията, която се е провела по-рано през деня са се обединили около декларация, която ще бъде представена пред българските и европейските институции, с която подкрепят този вариант на проекта. Той определи участъка като актуален за Камарата и държавата проблем, който дълги години търси своето най-добро решение и е сериозно предизвикателство за проектанти, еколози и държавни институции.

„През март 2014 г. по инициатива на Камарата на строителите в България, Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност”, Българска браншова камара „Пътища”, Катедра „Пътища” към Факултета по транспортно строителство при УАСГ, Сдружение на пътните инженери и консултанти, Сдружение „Български интелигентни транспортни системи“ се проведе Дискусионен форум за разглеждане на идейния проект на АМ „Струма“ Лот 3. На този форум почти всички участници заявяват, че взетото решение за преминаване през Кресненското дефиле чрез 15-километров тунел е нецелесъобразно, нереалистично, екологично и икономически необосновано и настояват за алтернативен вариант за преминаване в участъка през дефилето“, припомни той.

„Ние излизаме с категорична декларация в подкрепа усилията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за прилагане на предложения вариант на проектно решение с обход от изток, само с едно изнесено извън дефилето платно. Считаме, че е крайно наложително да обединим усилията си с цел всички процедури по одобрение и реалното започване на работата по обекта да се ускорят“, съобщи инж. Глосов.

„Не приемаме продължаващото непрестанно търсене и обсъждане на варианти, повечето от които са напълно неприложими в сегашните условия, защото така категорично се блокира работата по проекта в участъка на Кресненското дефиле. Рискът от неизпълнение на Лот 3 на АМ „Струма” в участъка на Кресненското дефиле е много голям. Това несъмнено е реална заплаха за устойчивостта на целия инвестиционен проект АМ „Струма“, в това число за изградените вече участъци, финансирани по „ОПТ 2007 – 2013” и за тези, които се изграждат в настоящия програмен период по „ОПТТИ 2014 – 2020”, заяви още той, цитирайки декларацията, одобрена от участниците на конференцията.

 

Източник : www.trud.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]