„КАТ Пикчърс“ на всяка проверка

„КАТ Пикчърс“ ще записва всяка проверка на пътя. Ченгетата отново ще филмират всичките си срещи с водачите. Мярката е част от антикорупционна стратегия на МВР. Вече са поръчани 300 камери, с които да се оборудват патрулните коли, съобщава "Нова телевизия".

Идеята е във всички коли на КАТ, охранителна и гранична полиция да се монтират камери. Така всяка проверка ще се записва от началото до края. А целта е да се избегне всякаква възможност за контакт между катаджиите и шофьорите.

Преди 2 години държавата реши да бори корупцията със същата мярка, но след това вътрешният министър Румяна Бъчварова отмени видеозаснемането.

Камери във всяка патрулка и микрофон на ревера на всеки катаджия.

„Те заснемат абсолютно целия процес – от началото на проверката до края – разговора, действията на полицая, на гражданите. Така че няма начин да излъжат камерите”, смята Любка Маринова, експерт по пътна безопасност.

Така 140 камери бяха монтирани в патрулките, а проверките останаха само в ръцете на КАТ. Това обаче занижи контрола. Защото проверяващите станаха по-малко, а камерите не достигаха за всички.

„Принудени са да си затварят очите просто, защото не разполагат с необходимите средства, за да извършат проверка, както беше преди”, коментира Илия Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Затова беше сложен край на проверките с камери. Но… само за няколко месеца. „Ще липсва този контакт между граждани и контролни органи и така ще се избегнат корупционните практики”, коментира Любка Маринова.

Целта е да има по-малко подкупи и повече събрани глоби. Нови 300 камери ще снимат проверките на пътя. Според Робърт така ще се избегнат и спорните ситуации на пътя.

„Плюсът е, че може да се докаже всяко нарушение и не може да се нагласят нещата. Така ще се избегнат манипулациите”, заявява Робърт Савов.

За новите камери МВР ще плати близо 2 милиона. А 70 служители ще бъдат обучени да работят със записващите устройства.

Когато бъдат хванати с рушвет, катаджиите ще минават през детектор на лъжата. Докато мерките не станат факт, от МВР отказаха да ги коментират.

Източник : www.dnes.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…