Кибератака блокира полската държавна авиокомпания за 5 часа

Кибератака срещу полския водещ превозвач LOT остави на земята над 1400 пътници на летище "Фредерик Шопен" във Варшава в това, което говорителят на авиокомпанията описа като "първата по рода си атака ".
Пробивът в системите е настъпил около 16:00 ч. на 21 юни и е блокирал целенасочено наземните операции на системата на авиокомпанията се казва в изявление на превозвача.
Атаката, която е довела до отмяната на 10 заминаващи полети от Варшава, бе неутрализирана чак в 21:00.
Авиокомпанията казва в изявление на своя уебсайт, че "IT Атаката" е създала невъзможност да се изготвят полетните планове и самолетите не са били в състояние да излетят от Варшава.
Службите за сигурност на Полша разследват нападението.
Опасенията около авиацията и хакерство са във възход, усложнява и от нова вълна на самолети, свързани с Интернет, които са подканени страховете, че кибер терористите могат да поемат контрола на самолети дистанционно.
През декември миналата година на Международната организация за гражданска авиация заяви, че престъпленията в кибернетичното пространство са сериозна заплаха за безопасността в небето, като обеща да създаде "култура на сигурността", която да защити пътници срещу катастрофи и инциденти.
 

ЖП транспорт

БДЖ подписали договор за милиони, по който АОП е дала негативно становище

Редица нарушения са установени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по т. нар. проект „Сокол“, при който БДЖ възложи ремонта на 15 стари вагона срещу 26,7 милиона лева […]

ЖП транспорт

Поскъпването на жп пътя

Цените за ползване на железопътната инфраструктура са се увеличили от февруари тази година със 7-8% Третото управление на ГЕРБ в транспорта ще бъде запомнено с масовото увеличаване на таксите по […]