Километрични задръствания в Германия заради стачка на Deutsche Bahn

Рекордни задръствания имаше тази сутрин по пътищата на Германия заради стачката на машинистите и спирането на жп транспорта.
От днес и пътническите влакове в Германия не се движат, след като вчера спряха товарните превози. Най-дългата стачка в историята на модерните железници в страната ще продължи до понеделник. 
 
Профсъюзът GDL настоява заплатите на машинистите да бъдат увеличени с 5 процента, а работната седмица да бъде намалена с два часа, съобщи БНР. По-проблемно е искането на синдиката да преговаря и от името на други служители, които традиционно са представлявани от конкурентен синдикат. 
 
От своя страна "Дойче бан" е предложила увеличение на заплащането с 5 процента за период от 30 месеца, но не приема конкурентни споразумения за възнагражденията на други служители. 
Още тази сутрин бяха усетени първите последствия от спирането на работата на влаковете. Рекордни задръствания от над 350 километра са измерени в страната в пиковия час между 8 и 9 сутринта. 
Най-дългото задръстване бе на магистрала А81 между Хайлброн и Щутгарт – 30 километра. Повечето пътуващи тази сутрин трябваше да предвидят поне час повече за стигане до целта. 
 
До понеделник натоварването по пътищата няма да се промени. Според някои германски медии е възможно да има проблеми с бензина – през уикенда е вероятно в много градове той да се окаже дефицитен.
 
Вчера канцлерът Ангела Меркел призова машинистите да действат с чувство на мярка, като заяви, че трябва да бъде намерен начин да се ограничат щетите за страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Меркел, която рядко коментира трудови спорове, посочи като вариант посредничество между синдиката GDL и железопътната компания "Дойче бан". 
 
"Мога само да призова за чувство на отговорност, за да бъдат намерени решения, които ни нанасят възможно най-малки щети като държава, като в същото време се запази правото на стачка", заяви Меркел пред журналисти.
 
Машинистите в Германия са най-ниско платените водачи на транспортни средства от обществения транспорт. Средната заплата в този бранш е 1700 евро.
Източник: Dir.bg
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]