Китай и Бразилия строят жп линия между Атлантическия и Тихия океан

Най-голямата в Бразилия ипотечна банка Caixa Econômica Federal и китайската ICBC (Industrial and Commercial Bank of China Ltd) създават $50-милиарден фонд за инвестиране в инфраструктурата на южноамериканската държава. Това съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници в бразилското правителство.
 
Фондът ще бъде финансиран изцяло от ICBC, но двете банки ще вземат заедно решенията за избора на проекти, са казали за агенцията анонимните представители на бразилските власти.
 
Създаването на фонда ще бъде официално обявено следващата седмица при визитата на китайския премиер Ли Къцян в Бразилия. Caixa и ICBC ще подпишат меморандум за сътрудничество, в който ще бъдат определени основните условия за създаването на фонда.
 
Правителствата на двете страни са се договорили фондът да финансира строителството на железопътна линия, съединяваща бразилския атлантически бряг с тихоокеанското крайбрежие на Перу. Целта е да се намали себестойността на китайския експорт в Бразилия.
 
Друг голям проект е финансирането на завод за производството на стомана в Бразилия.
 
През януари държавният глава на Китай Си Цзинпин обеща в течение на десет години Пекин да инвестира $250 милиарда в Латинска Америка, за да увеличи влиянието си на пазар, доминиран досега от САЩ.
 
От Caixa и външното министерство на Бразилия са отказали коментар по темата.
Източник: Money.bg