Китай работи по създаването на най-големия космически самолет в света.

Китай разработва космически самолет, който ще може да извежда 20 човека в ниска околоземна орбита – на около 130 км над повърхността на Земята, пише NewScientist.

Космическият самолет ще тежи 100 тона, размахът на крилете ще е 12 метра, а максималната скорост – 9800 км/ч. Полетът в космоса ще трае около 4 минути, а космическият самолет ще се използва предимно от туристи.

Китайците планират да създадат и по-малка версия, която ще може да транспортира 6 човека на височина от 100 км. Полетът ще продължава само 2 минути, а максималната скорост ще е 7350 км/ч.

По-голямата версия на космическия самолет ще може да извежда и сателити в ниска околоземна орбита, а в мрежата вече спекулират за военната употреба на самолети

Китайците споделят, че всички наземни тестове са приключили, като първите тестови полети ще стартират през 2018 година, първите полети с товар на борда ще започнат през 2020 година, а скоро след това ще последват и изстрелванията с туристи на борда.

Според прогнозите билетът ще струва около 200 000 долара.

"Космическият самолет ще се задвижва от течен метан и течен кислород. Самолетът ще излита като ракета, но ще може да кацне на почти всяка писта. Резервоарите ще могат да се презареждат, а самолетът да се използва повторно поне 50 пъти", твърди Хан Пенгшин, който е един от главните инженери в проекта.

Космическият самолет, все още няма официално обявено име, а с разработването му се занимава китайска държавна фирма.

"Фактът, че китайците имат амбицията да изпратят 20 човека в ниска околоземна орбита без да използват помощна ускорителна ракета е удивителен. Невероятен е и фактът, че първият тестови полет е едва след 2 години. Все още има малко информация за космическия самолет, затова съм и скептичен", споделя Роджър Лайнюс от института Смитсониън.

Китай вече има военен космически самолет, който е с доста по-малки размери. Самолетът се нарича Шенлонг или "Божествен Дракон". Разработката на Шенлонг е стартирала през 2007 година, като на външен вид самолетът е умалено копие на американския X-37B. Шенлонг се изстрелва от самолет и може да изведе 20 микро сателита в орбита.

Основната цел на "Божествения Дракон" е свързана с разузнаването, космическото наблюдение и борбата с други сателити.

Източник : www.dir.bg

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]