Китай работи по създаването на най-големия космически самолет в света.

Китай разработва космически самолет, който ще може да извежда 20 човека в ниска околоземна орбита – на около 130 км над повърхността на Земята, пише NewScientist.

Космическият самолет ще тежи 100 тона, размахът на крилете ще е 12 метра, а максималната скорост – 9800 км/ч. Полетът в космоса ще трае около 4 минути, а космическият самолет ще се използва предимно от туристи.

Китайците планират да създадат и по-малка версия, която ще може да транспортира 6 човека на височина от 100 км. Полетът ще продължава само 2 минути, а максималната скорост ще е 7350 км/ч.

По-голямата версия на космическия самолет ще може да извежда и сателити в ниска околоземна орбита, а в мрежата вече спекулират за военната употреба на самолети

Китайците споделят, че всички наземни тестове са приключили, като първите тестови полети ще стартират през 2018 година, първите полети с товар на борда ще започнат през 2020 година, а скоро след това ще последват и изстрелванията с туристи на борда.

Според прогнозите билетът ще струва около 200 000 долара.

"Космическият самолет ще се задвижва от течен метан и течен кислород. Самолетът ще излита като ракета, но ще може да кацне на почти всяка писта. Резервоарите ще могат да се презареждат, а самолетът да се използва повторно поне 50 пъти", твърди Хан Пенгшин, който е един от главните инженери в проекта.

Космическият самолет, все още няма официално обявено име, а с разработването му се занимава китайска държавна фирма.

"Фактът, че китайците имат амбицията да изпратят 20 човека в ниска околоземна орбита без да използват помощна ускорителна ракета е удивителен. Невероятен е и фактът, че първият тестови полет е едва след 2 години. Все още има малко информация за космическия самолет, затова съм и скептичен", споделя Роджър Лайнюс от института Смитсониън.

Китай вече има военен космически самолет, който е с доста по-малки размери. Самолетът се нарича Шенлонг или "Божествен Дракон". Разработката на Шенлонг е стартирала през 2007 година, като на външен вид самолетът е умалено копие на американския X-37B. Шенлонг се изстрелва от самолет и може да изведе 20 микро сателита в орбита.

Основната цел на "Божествения Дракон" е свързана с разузнаването, космическото наблюдение и борбата с други сателити.

Източник : www.dir.bg