Китай тества хиперзвуков самолет

В Китай неотдавна се е провел изпитателен полет на хиперзвуков самолет, чиято скорост е надхвърлила скоростта на всички съвременни свръхзвукови самолети, включително на американския стратегически свръхзвуков разузнавач SR-71"Черен кос", съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Това беше първият изпитателен полет на самолета с хиперзвукова скорост и той бе изключително успешен", разказа китайският военен експерт Лу Сяодун пред местна сателитна телевизия.

За хиперзвукова скорост се смята най-малко 5 маха, т.е. пет пъти надхвърля скоростта на звука.

"В САЩ отдавна разработват хиперзвуков самолет от ново поколение, който е способен да развие скорост от 5 маха, но за момента американските планове си остават само на книга. Този път Китай надмина всички очаквания на наблюдателите", отбеляза Лу Сяодун. 
За осъществяването на проекта е бил необходим такъв въздушно-реактивен двигател, който не е имала нито една страна по света, а също така да се разработят устойчиви, леки и огнеопорни нови материали, способни да издържат на високите температури, които летателният апарат достига при полета с хиперзвукова скорост.

Лу Сяодун заяви, че този тип самолети успешно преодоляват системите за противоракетна и противовъздушна отбрана, защото рязко съкращават времето за полет и силите на противника не успяват за реагират и да насочат ракетите си.

Източник: dariknews.bg

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]