Китай тества хиперзвуков самолет

В Китай неотдавна се е провел изпитателен полет на хиперзвуков самолет, чиято скорост е надхвърлила скоростта на всички съвременни свръхзвукови самолети, включително на американския стратегически свръхзвуков разузнавач SR-71"Черен кос", съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Това беше първият изпитателен полет на самолета с хиперзвукова скорост и той бе изключително успешен", разказа китайският военен експерт Лу Сяодун пред местна сателитна телевизия.

За хиперзвукова скорост се смята най-малко 5 маха, т.е. пет пъти надхвърля скоростта на звука.

"В САЩ отдавна разработват хиперзвуков самолет от ново поколение, който е способен да развие скорост от 5 маха, но за момента американските планове си остават само на книга. Този път Китай надмина всички очаквания на наблюдателите", отбеляза Лу Сяодун. 
За осъществяването на проекта е бил необходим такъв въздушно-реактивен двигател, който не е имала нито една страна по света, а също така да се разработят устойчиви, леки и огнеопорни нови материали, способни да издържат на високите температури, които летателният апарат достига при полета с хиперзвукова скорост.

Лу Сяодун заяви, че този тип самолети успешно преодоляват системите за противоракетна и противовъздушна отбрана, защото рязко съкращават времето за полет и силите на противника не успяват за реагират и да насочат ракетите си.

Източник: dariknews.bg

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]