Китай тества хиперзвуков самолет

В Китай неотдавна се е провел изпитателен полет на хиперзвуков самолет, чиято скорост е надхвърлила скоростта на всички съвременни свръхзвукови самолети, включително на американския стратегически свръхзвуков разузнавач SR-71"Черен кос", съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Това беше първият изпитателен полет на самолета с хиперзвукова скорост и той бе изключително успешен", разказа китайският военен експерт Лу Сяодун пред местна сателитна телевизия.

За хиперзвукова скорост се смята най-малко 5 маха, т.е. пет пъти надхвърля скоростта на звука.

"В САЩ отдавна разработват хиперзвуков самолет от ново поколение, който е способен да развие скорост от 5 маха, но за момента американските планове си остават само на книга. Този път Китай надмина всички очаквания на наблюдателите", отбеляза Лу Сяодун. 
За осъществяването на проекта е бил необходим такъв въздушно-реактивен двигател, който не е имала нито една страна по света, а също така да се разработят устойчиви, леки и огнеопорни нови материали, способни да издържат на високите температури, които летателният апарат достига при полета с хиперзвукова скорост.

Лу Сяодун заяви, че този тип самолети успешно преодоляват системите за противоракетна и противовъздушна отбрана, защото рязко съкращават времето за полет и силите на противника не успяват за реагират и да насочат ракетите си.

Източник: dariknews.bg

Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]