Китайци проучват производство на електроавтомобили у нас

 

Китайската JAC Motors проучва възможностите за производство на електроавтомобили у нас и навлизане на европейския пазар.
Това заявиха представители на компанията на среща със заместник-министъра на икономиката Любен Петров, съобщиха от Министерството на икономиката, цитирано от БТА.

JAC Motors разглежда България като отправна точка към европейските пазари за произвежданите от компанията електроавтомобили и електрически автобуси.

От китайската компания са заявили, че при успешен старт ще бъде обсъдена и възможността за установяване на асемблиращо производство в България с използване на произведени у нас компоненти.

Заместник-министър Петров е посочил, че България има традиции от миналото в производството на електрокари и мотокари. Той е припомнил, че в началото на 2016 г. е учреден автомобилен клъстер, което е показател, че броят на фирмите, работещи в този сектор е съществен.

Заместник-министър Петров е подчертал, че всеки 8 от 10 автомобила в света са изработени с български компоненти.

"Ето защо при започване на производство тук JAC Motors ще намери партньори, с които да работи. Убеден съм, че използването на електромобилите е бъдещето в световен мащаб.

Такъв проект е в пълно съответствие с програмата на правителството за привличане на инвестиции във високотехнологични сектори", е заявил заместник-министър Петров.

Той е допълнил, че Министерство на икономиката приоритетно изгражда и развива "София Тех Парк" съвместно с български университети и научните среди.

Създаваните там проекти са насочени към стимулиране на технологичния трансфер и повишаване на конкурентоспособността, разработване и внедряване на иновации за производството, е подчертал заместник-министър Любен Петров.

Той е представил и "Национална компания индустриални зони", която развива 8 проекта за изграждане на индустриални зони, където подобно производство може да намери подходящ терен, инфраструктура и комуникации.

Източник: http://smart.dir.bg, 22.06.2016г.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]