Китайци строят товарно летище край Радомир

Инвеститори от Китай имат намерения да вложат 160 млн. евро за изграждането на товарно летище в близост до София. Средствата ще бъдат изразходвани за разширяване на пистата, изграждане на нови терминали и 2 железопътни спирки. Планира се влакове да минават в близост до летището, като последната спирка ще бъде в Гърция, съобщава руската агенция maindoor.
 
Представител на компанията "Мейн Кепитал" АД отказва да разкрие самоличността на инвеститора до окончателното приключване на сделката, която ще бъде финализирана в рамките на 3 месеца. Строителните работи трябва да започнат в средата на тази година. Очакванията са бившото съветско летище в Радомир да се преструктурира в най-големия канал за товари в страната. 
Освен инвестициите в летище, китайците смятат да построят елитни жилища в крайморските райони, за да удовлетворят търсенето на собственост там. Общата инвестиция, включваща и летището, е в размер на 270 млн. евро.
 
Според експертите, икономиката на България е във възход и хората като никога досега са готови да обърнат внимание на луксозни проекти. Китайски инвестиции ще покрият разходите за издигането на хотели, вили, яхтено пристанище и казино на курорта „Тракиан клифс“ на Черно море..
 
Страната ни се опитва да привлича клиенти по подобни мащабни проекти. От януари до ноември 2015 г. в България са вложени 1.5 млрд. евро чуждестранни инвестиции. След участието на Китай средствата ще се увеличат значително.
Китайската народна република не за първи път заявява желание да инвестира в България. До 3 месеца ще стане ясно дали заявилият желание китайски инвеститор ще се включи в строежа на нов блок в АЕЦ „Козлодуй”. В началото на 2015 г. година китайска фирма подаде оферта за строежа на 17-километровата отсечка от магистрала „Струма“, но не спечели търга.

Източник: Economic.bg
Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]