Кои са най-опасните пътни участъци в България?

Девет са най-опасните пътните участъци в България, в които има най-голяма концентрация на катастрофи с убити и ранени. Данните, изготвени от пътна полиция, обхващат периода за последните пет години и показват устойчивост на тенденцията.
 
Три от деветте опасни участъка са на пътя Русе-Маказа, който е с дължина 261 км, показва анализът, цитиран от „24 часа“.
 
Първият опасен участък е между Русе и Бяла, където на разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия.
Между Велико Търново и Дебелец е другата инфарктна точка за шофьорите. Третият най-опасен участък е по същия главен път между Казанлън и Стара Загора.
Един от участъците с най-много катастрофи у нас е Кресненското дефиле по пътя Видин – Кулата. Там има още един рисков участък за шофьорите – при разклона за Драгичево и Рударци.
С голяма концентрация на ПТП е пътният възел при с. Български извор на пътя София – Велико Търново.
Най-опасният участък по главния път на Дуранкулак – Малко Търново е на входа за Варна откъм Златни пясъци. Сред рисковите отсечки от София до Варна е проходът Боаза край Търговище, където е отчетена повишена концентрация на катастрофи с жертви.
Деветият опасен участък е по второкласния път между Прохода на републиката и Гурково.
 
Статистиката на МВР показва, че от началото на годината до момента „войната по пътищата“ е взела 546 жертви, а ранените са над 7000. Само от началото на октомври при катастрофи са загинали 22-ма души, а 299 са пострадали. 
Източник: Икономика