Коли с най-ниска екокатегория няма да могат да влизат в центъра на София

Ограничения/ забрана на коли с ниска екокатегория в центъра на София
Снимка: БТВ

Коли с най-ниска екокатегория няма да могат да влизат в центъра на София от 1ви декември. Забраната важи до 29 февруари 2024 г. Целта е да се намали замърсяването на въздуха в София през зимата.

През декември миналата година беше прието решение от Столичната община за въвеждане на забрана за влизане на замърсяващи автомобили в определени зони на града, известни като нискоемисионни зони. Въпреки че тази мярка не беше веднага приложена, сега общината уточнява, че няма да има допълнително отлагане на нейното въвеждане.

Съгласно наредбата, нарушенията на тези правила ще бъдат санкционирани с глоби вариращи от 50 до 500 лева за първо нарушение. Обаче, поради липсата на достатъчна информационна кампания и факта, че системите за автоматичен контрол все още не са напълно готови, първоначално нарушителите ще бъдат само предупреждавани. При повторно нарушение, обаче, ще последват санкции.

По време на предизборната кампания, политическите партии “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Спаси София” заявиха, че подкрепят отлагането на санкциите за нарушаване на забраната за замърсяващи автомобили в центъра на града.

Къде е забранено?

Тази година забраната за преминаване със замърсяващи кои важи за т.нар. малък ринг, който обхваща зоната между бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”.

Забранена зона за влизане на автомобили с по ниска екокатегория в центъра на София от 1ви декември
снимка: Mediapool.bg

До 1 декември на входовете на зоната ще бъдат поставени знаци, които да указват новите правила. Контролът трябва да става чрез камерите на общината, които вече били пригодени за това. Все още обаче имало работа по софтуера за автоматичното налагане на санкции.

През следващите години периметърът на нискоемисионната зона трябва да се разширява. Забраната пък трябва да обхваща коли и от други екокатегории, предават от Мediapool.bg

За кои коли е забранено?

Съгласно новата наредба, приета от местната община, в течение на текущата година е въведена забрана за преминаване през централната част на града с автомобили, които попадат в първа екологична категория (I екокатегория).

Тази категория е указана на специален стикер, който се издава на шофьорите по време на годишния технически преглед на техните автомобили. Този стикер ще бъде основният елемент, който камерите, поставени за контрол на спазването на забраната, ще идентифицират за нарушение на наредбата.

кои коли не могат да влизат в центъра! за кои коли е забранено
Снимка: Mediapool.bg

В първа екокатегория влизат коли на бензин с дата на първата им регистрация е преди 1 януари 1996 г. И такива на дизел с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Изключения

Изключения от забраната се допускат за собствениците на коли, които живеят в рамките на нискоемисионната зона. Ако те имат стикер за платено паркиране, няма нужда да предприемат други действия, за да могат да влизат в центъра. Ако обаче нямат такъв, трябва да подадат заявление до Центъра за градска мобилност, за да бъдат изключени от забраните.

Същото трябва да направят и хората с увреждания, независимо в коя част на града живеят. Те ще могат да преминават през центъра дори и колите им да са от най-замърсяващата категория. Могат да регистрират до 2 автомобила, които да са изключени от забраните.

Източник: Mediapool.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…