Корабите ще пестят енергия чрез технология, вдъхновена от пингвините

 

Технология за движение на корабите, вдъхновена от пингвините и подобряваща енергийната ефективност на плавателните съдове, ще бъде внедрена на норвежки лайнер в началото на 2017 г. Корабите на компанията "Шел" (Shell), която участва в тестовете на новата въздушна смазочна система с балончета, също се бъдат оборудвани с технологията, съобщиха от дружеството.

На база на научни наблюдения върху техниката на движение на пингвините, при която те използват въздуха от перушината се за намаляване на триенето при плуване за бързо изстрелване от морето на леда, корабните инженери са изобретили технология, която освобождава потоци въздух от дъното на корабния корпус, създавайки "килим от балончета“.

По този начин се намалява триенето между повърхността на корабите и морската вода и като резултат се намалява и консумацията на гориво. Изследванията показват подобрение на енергийната ефективност с около 4%, но учените вярват, че резултатите могат да бъдат повишени.

"Тази технология може да подобри енергийната ефективност на корабите с повече от 5%“ коментира Дейвид Конъли, главен морски технолог в "Шел". “Тя може да доведе както до по-малък разход на гориво, така и до по-малко замърсяване на въздуха”, смята компанията и припомня, че морският транспорт пренасят 90% от стоките в световен мащаб и има принос в замърсяването на околната среда и климатичните промени.

По време на световната икономическа криза емисиите на парникови газове от корабоплаването спаднаха, но Международната морска организация предупреждава, че възстановяването на глобалната търговия може до 2050 г. да доведе до удвояване на нивото на въглеродните емисии спрямо нивата им от 2010 г. Ето защо организацията задължава всички собственици на кораби да търсят начини за спестяване на гориво и намаляване на вредните емисии.

Източник: http://m.mediapool.bg,13.11.2015г.