май 26, 2024

Край на мистерията с Бермудския триъгълник! Вижте защо там корабите се изпаряват

 
Метанът най-вероятно е изтекъл от находища на природен газ под повърхността и е създал кухини, които най-накрая са избухнали, казват учените. "Съществуват множество гигантски кратери на морското дъно в района в Западно Баренцово море … и вероятно те са причината за огромните взривове на газ," казват изследователи от Арктическия университет в Норвегия пред вестник Sunday Times. "Зоната на кратера вероятно представлява една от най-горещи точки за всички движещи в по-плитки води морски съдове", казват изследователите.

Експлозиите причинени от кратерите биха могли да представляват особен риск за корабите, които пътуват по Баренцово море, казват учените.С тях би могло също да се обясни и странната загубата на кораби и самолети в спорния район, посочен като Бермудския триъгълник, според експертите.

Районът се простира от британската отвъдморска територия в Северния Атлантически океан до бреговете на Флорида, за Пуерто Рико.

Руски учен Игор Йелтсов,заместник директор на института „Трофимук” още миналата година каза следното пред медиите: "Има хипотеза, че Бермудския триъгълник е следствие от газови хидратни реакции. "Те започват да се разлагат леда активно с метан и той се превръща в газ. Ефектът е като при появата на една лавина или като ядрена реакция, където се получават огромни количества газ.

Това повишава температурата на водата в океана вода и корабите потъват във води, смесени с огромна количество газ.", казва тогава руснакът.

 
Източник : www.blitz.bg
 
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…