Красимир Лалов: Автомобилните превози носят 2 млрд. лв. приход в хазната годишно

Камионите отново на пътя – без ограничения. Предвижда се да отпадне забраната да се движат в началото и в края на уикендите, както и в големите жеги.

„Има изисквания и регламенти на ЕС, които вече се спазват от България и вече новите настилки, които се полагат по пътищата, издържат на високи температури и не е необходимо тази мярка. Основните транзитни коридори в България вече са покрити с такъв битум”, коментира в „Здравей, България” Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.

"Договорихме се в АПИ, че по така наречените конфликтни пътища, където наклонът е голям, да се поставят забранителни знаци за изпреварване на камион от камион”, допълни Лалов.

По думите му товарните превози са на второ място и носят 2 милиарда лева БВП на страната ни и според него не може толкова лесно да се заклеймят, че пречат на движението по пътищата.

"Ние сме против работният ден да се затваря за излизане от София. Работният ден никъде не свършва в 17.00 часа. Целият износ на държавата привършва дори в 21-22 часа”, заяви още Красимир Лалов.

"Заповедта за отмяна на тези забрани съм сигурен, че прокуратурата ще я обжалва и ще я отмени, защото е нарушена процедурата. В другите страни в неделя задължително има ограничение на движението на тирове. В някои държави има и в петък”, заяви от своя страна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"На едно мнение сме, че по магистралите няма нужда от забрана за движение на тирове след 17.00 ч. в петък, защото там може да се изпреварва. Големият проблем са критичните участъци като Русе-Бяла, Благоевград-Кресна и др. За тези участъци тези забрани трябва да останат. Статистически петък и неделя са дните с най-много катастрофи. Юли, август и септември стават най-много инциденти, а сега ще добавим още един рисков фактор с някакви икономически аргументи”, каза още Тодоров.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…