Красимир Лалов: Автомобилните превози носят 2 млрд. лв. приход в хазната годишно

Камионите отново на пътя – без ограничения. Предвижда се да отпадне забраната да се движат в началото и в края на уикендите, както и в големите жеги.

„Има изисквания и регламенти на ЕС, които вече се спазват от България и вече новите настилки, които се полагат по пътищата, издържат на високи температури и не е необходимо тази мярка. Основните транзитни коридори в България вече са покрити с такъв битум”, коментира в „Здравей, България” Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.

"Договорихме се в АПИ, че по така наречените конфликтни пътища, където наклонът е голям, да се поставят забранителни знаци за изпреварване на камион от камион”, допълни Лалов.

По думите му товарните превози са на второ място и носят 2 милиарда лева БВП на страната ни и според него не може толкова лесно да се заклеймят, че пречат на движението по пътищата.

"Ние сме против работният ден да се затваря за излизане от София. Работният ден никъде не свършва в 17.00 часа. Целият износ на държавата привършва дори в 21-22 часа”, заяви още Красимир Лалов.

"Заповедта за отмяна на тези забрани съм сигурен, че прокуратурата ще я обжалва и ще я отмени, защото е нарушена процедурата. В другите страни в неделя задължително има ограничение на движението на тирове. В някои държави има и в петък”, заяви от своя страна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"На едно мнение сме, че по магистралите няма нужда от забрана за движение на тирове след 17.00 ч. в петък, защото там може да се изпреварва. Големият проблем са критичните участъци като Русе-Бяла, Благоевград-Кресна и др. За тези участъци тези забрани трябва да останат. Статистически петък и неделя са дните с най-много катастрофи. Юли, август и септември стават най-много инциденти, а сега ще добавим още един рисков фактор с някакви икономически аргументи”, каза още Тодоров.

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]

ЖП транспорт

Deutsche Bahn отново в окото на бурята заради финансите и преструктурирането

март 24, 2023

Deutsche Bahn (DB) се оказва отново в центъра на вниманието в Германия поради настоящото финансово положение на компанията и текущите планове за преструктуриране и разделяне на групата. Спорът последва тревожен […]

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]