Кредитори започнаха процедура по разпродажба на БДЖ

На проведеното днес общо събрание на кредиторите по втория облигационен заем на „Холдинг БДЖ” ЕАД бе взето решение за започване на процедура по продажба на някои активи на дружеството, служещи като обезпечение по кредита. На събранието е присъствал и представител на ръководството на националния железопътен превозвач, се казва в съобщението на холдинга.
 
Основна причина за предприетите мерки е, че все още не е постигнато окончателно споразумение за преструктуриране на задълженията на „Холдинг БДЖ” ЕАД по втория облигационен заем. Кредиторите ще предприемат и действия по отправяне на предупреждение за обявяване на предсрочна изискуемост на целия облигационен заем.
 
Вторият облигационен заем е емитиран през 2007 г. и бил на стойност 120 млн. евро. В периода 2010-2012 г. по него не са превеждани никакви суми и просрочените задължеия достигат 76 млн. лв. Преводи не са правени и към немската KfW, финансирала закупуването на мотрисите Siemens Desiro. В резултат общите просрочени задължения по двата заема набъбват до 150 млн. лв. През изминалата година са погасени 27,6 млн. лв. от втория облигационен заем, а българската страна е предложила 10-годишно разсрочване на остатъка.
 
От дружеството посочват, че на този етап предприетите мерки няма да възпрепятстват оперативната дейност на националния железопътен превозвач. Засега няма информация кои точно активи ще бъдат обявени за продажба. В края на април бе анонсирана възможността пътническият превозвач да се раздели с 25 дизелови мотриси Сименс, както и над 5 хил. товарни вагона, които служат за залог по кредита. От "Холдинг БДЖ" посочват, че товарните вагони не са от оперативния състав на дружеството и искането няма да се отрази на дейността му.
 
Неотдавна транспортният министър Данаил Папазов обяви, че общите задължения на холдинга са намалени с над 100 млн. лв. до около 605 млн. лв.
 
Представителите на финансовите институции и „Холдинг БДЖ” ЕАД са се съгласили диалога между двете страни да продължи с цел намиране на взаимоприемливо решение. Очаква се и официално решение на Европейската комисия за оказване на допълнителна подкрепа на „Холдинг БДЖ” ЕАД.

 
Източник: Economic.bg