Кристиян Кръстев: Самолетът със спуканото стъкло е можел да се декомпресира

Самолетът със спуканото предно стъкло, който кацна аварийно вчера на летище София, е можел да се декомпресира. Това обяви пред Нова телевизия бившият транспортен министър Кристиян Кръстев.„Екипажът е действал професионално в ситуацията. Спуканото стъкло е можело да доведе до декомпресация на пилотската кабина и респективно на самолета. Ако това се случи на голяма височина, падат кислородните маски, а ако са на максимална височина, самолетът може и да се разпадне”, обясни Кристев. 

Според него, когато екипажът е решил да се връща, самолетът почти е бил постигнал максималната си височина и скорост. „Когато екипажът е решил да се връща, самолетът е бил над Ниш. Това е 25 минути полет от София. Предполагам, че вече скоростта им е била около 800 км. Ако тогава машината се е декомпресирала, можело е да има и фатален край”, добави той. 

Според него много рядко се случва такъв инцидент да се спука предно стъкло. Това може да стане от удар, може от техническа повреда. 

„Стъклото е многослойно и няма как да се разпадне. Много е здраво захванато. Фактът, че е издържало в нарушен вид на челното съпротивление, показва точно това. 
Самолетите на Уиз Еър са на по 2-3 години. Те са много сигурни самолети и се произвеждат в Тулуза”, завърши Кръстев.

Пътник в самолета пък сподели, че полетът до Болония не се е състоял. „Доста време кръжахме над Болоня, защото времето не беше хубаво и имаше турболенция. Кацнахме на друго летище и ни превозиха с автобуси до Болоня”, обясни пасажерът. 

Припомняме, че вчера самолет на авиокомпания Wizz Air номер W64363 със 173 пътници на борда кацна аварийно на летище София в 14:20 ч. Самолетът пътува по дестинацията София – Болоня. Над Ниш екипажът подал сигнал за спукано стъкло в пилотската кабина и след потвърдено разрешение за аварийно приземяване се връща обратно в София.

Кацането е нормално. Няма пострадали. Пътниците са свалени от самолета и са извозени от авиокомпанията с полет в 18:20 ч за Болоня. 

Източник:БЛИЦ