Кризата в БДЖ продължава

Приходите на "Холдинг БДЖ " продължават да спадат, сочат данните от финансовите отчети на дружествата от първите 6 месеца на годината. Пада стремително и пазарният дял на железниците в транспортния сектор – в момента е едва 5.5%, , пише в. "Сега". Според отчета намалението с 2% до 179 млн. лева се дължи на спада на превозените пътници и товари. Оказва се, че двете дружества – за пътническите и за товарните превози, изостават от бизнес плана. Наблюдаваното намаление на разходите се дължи най-вероятно на поевтиняването на петрола. Приходите пък се формират основно от субсидията от бюджета. В периода януари-юни са превозени около 11 хил. души, което е с 9 на сто по-малко от предходния отчетен период. Според официалните данни 13% от влаковете са се движили със закъснение. Най-много нарушения са установени при проверките за почистването на вагоните – 861.

Става дума за вътрешните проверки, които проведе през пролетта управата на БДЖ след множество сигнали за мръсни вагони и тоалетни. В товарните услуги спадът на превозените стоки е 2.6%, а загубите – 7.3 млн. лв. Дружеството "Товарни превози" е пред процедура за продажба, в момента агенцията за приватизация прави анализ на активите. Лошото качество на услугата и продължаващата с години тенденция за увеличаване на загубите в БДЖ вече се отразяват и на загубата на кадри. "С пускането на новия лъч на метрото при нас напуснаха 40-50 човека за два месеца и това е най-големият проблем", съобщи инж. Генчо Мирков, шеф на експлоатацията в пътническите превози.

Според него младите специалисти се обучават в системата на железниците, но след това общинското предприятие "Метрополитен" ги поглъща заради по-добро заплащане. Миналата седмица и представител на железничарския синдикат от Пловдив сигнализира, че опитни хора от железниците отиват в метрото. "Метрополитен" привлича опитните машинисти не само с по-добри заплати, но и с по-добри условия на труд", каза за Topnovini.bg Любо Милков, председател на Пловдивския регионален съвет на синдиката на железничарите към КНСБ. Според него основната заплата на машинист в БДЖ е 650 лева, а възнагражденията, които се предлагат в метрото, са по-високи. Проблемът предстои да се обсъжда между ръководството на БДЖ и синдикатите в някои градове.

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]